Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τα αίτια του θράσους είναι ταξικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα όταν αισθάνονται πλούσιοι.

Είναι τελικά ο πλούτος και η απόκτησή του η βασική αιτία για να μετατρέψει μια καλοκάγαθη και συγκαταβατική προσωπικότητα σε κακότροπη και αγενή; Θα μπορούσε μια βουτιά στην μπανιέρα του Σκρουτζ να αποτελέσει το λόγο για να απαξιώσει κανείς τον μέχρι πρότινος πολύτιμο περίγυρό του; Εντέλει μπορεί ο «χρυσός» και το συναίσθημα ανωτερότητας που τον συνοδεύει να αντικαταστήσει τους τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς διογκώνοντας ένα και μόνο «εγώ» έναντι όλων των υπολοίπων «εσύ» που κυκλοφορούν γύρω μας;

Με αυτά ως βασικά ερωτήματα προς διερεύνηση αποφάσισε ο Πολ Πιφ, κοινωνικός ψυχολόγος, να διεξάγει ένα πολυήμερο πείραμά στους δρόμους του Λος Άντζελες. Και φυσικά μετά το πέρας του πειράματος το συμπέρασμα επικρότησε ακριβώς αυτή την άποψη, όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο κακότροπος γίνεσαι.

Μελετώντας την οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων της Πόλης των Αγγέλων, ο Πολ Πιφ προσπάθησε να εντοπίσει ποια αυτοκίνητα είναι αυτά που έχουν την τάση παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του, κάθισε σε μια διάβαση πεζών, περιμένοντας να την διασχίσουν, επισημαίνοντας πως ο ΚΟΚ δίνει σαφή προτεραιότητα στον πεζό που περιμένει να περάσει απέναντι.

Παρακολούθησαν λοιπόν εκατοντάδες αυτοκίνητα για αρκετές μέρες με σκοπό να καταγράψουν ποιος σταματούσε ή όχι. Αυτό που ανακάλυψε ο καθηγητής Πιφ είναι πως όσο αυξανόταν η αξία του αυτοκινήτου τόσο αυξανόταν και η τάση του οδηγού να παραβεί το νόμο.

Δηλαδή, οι οδηγοί ακριβών αυτοκινήτων (Prius, Lexus, BMW) σταματούσαν λιγότερες φορές στις διαβάσεις πεζών, ενώ οι οδηγοί λιγότερο ακριβών αυτοκινήτων ή φορτηγών σταματούσαν περισσότερες φορές.

«Κανένα από τα αυτοκίνητα, στην κατηγορία των πιο φτηνών αυτοκινήτων δεν παρέβη το νόμο, ενώ αντιθέτως σχεδόν το 50% των αυτοκινήτων της πιο ακριβής κατηγορίας το έκαναν», λέει ο Πιφ.

Το συμπέρασμα είναι πως όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο «αόρατος» είναι ο συνάνθρωπος σου και τόσο μεγαλύτερη τάση έχεις να βλέπεις τους άλλους σαν απλά εμπόδια στο διάβα σου…

«Η μεγάλη περιουσία σε κάνει να είσαι επικεντρωμένος στα προσωπικά σου συμφέροντα και επιθυμίες. Τα χρήματα σε κάνουν να θεωρείς πως δεν έχεις ανάγκη από τους συνανθρώπους σου. Βασικά, τα πολλά λεφτά σε απομονώνουν κοινωνικά», συνεχίζει ο αμερικανός καθηγητής.

«Στον πραγματικό κόσμο, όσο λιγότερα χρήματα έχει κάποιος, τόσο περισσότερο στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις προκειμένου να τα καταφέρει. Αντιθέτως, οι εύποροι επιλέγουν την εθελούσια απομόνωση, γεγονός που ωστόσο τους στερεί την ευτυχία της συμμετοχής τους σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», καταλήγει με νόημα ο Πιφ.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν αν αναγάγουμε τα συμπεράσματα του αμερικανού καθηγητή σε ελληνικά δεδομένα, θα πρέπει οι διαβάτες που σκοπεύουν να κινηθούν σε περιοχές όπως η Εκάλη, το Κολωνάκι ή η Γλυφάδα να είναι λιγάκι πιο προσεκτικοί…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.