Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σε έξαρση η ιλαρά στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκκληση του Π.Ο.Υ. για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές να εντατικοποιήσουν τους εμβολιασμούς εναντίον της ιλαράς στην Ευρώπη, την ώρα που 22.000 και πλέον κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ήπειρο από το αρχές του 2014.

«Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς χάραξης πολιτικής, το ιατρικό προσωπικό και τους γονείς να επιταχύνουν αμέσως τους εμβολιασμούς εναντίον της ιλαράς στις ευπαθείς ηλικίες προκειμένου να βοηθήσουν στο να εξαλειφθεί η επιδημία στην ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 22.149 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2014 σε 7 χώρες της περιοχής, κυρίως στο Κιργιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία και τη Γεωργία όπως επίσης την Ιταλία, το Καζακστάν και τη Γερμανία, όπου ένα βρέφος ηλικίας 18 μηνών απεβίωσε την 18η Φεβρουαρίου.

Η Ιταλία έχει καταγράψει 1.674 κρούσματα ιλαράς από τις αρχές του 2014, η Γερμανία 583, το Κιργιστάν 7.477 και η Ρωσία περισσότερα από 3.240.

Αυτή η ιογενής νόσος είναι άκρως μολυσματική και μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και χωρίς να υπάρξει επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα ή και κατά τη διάρκεια μιας απλής συνομιλίας, ακόμα και εάν ο ασθενής βρίσκεται σε απόσταση αρκετών μέτρων.

Παρότι τα κρούσματα ιλαράς ελαττώθηκαν κατά 50% το διάστημα μεταξύ 2013 και 2014, οι επιδημίες που βρίσκονται σε έξαρση, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Ευρώπη, απειλούν το στόχο της πλήρους εξάλειψης της νόσου στην Ευρώπη έως τα τέλη του 2015.

«Πρέπει να απαντήσουμε με συλλογικό τρόπο, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη» τονίζει στο δελτίο τύπου η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Σουζάνα Γιάκαμπ.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, έπειτα από τις προσπάθειες 50 ετών που κατεβάλλαμε προκειμένου να κατασκευάσουμε περισσότερο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, η ιλαρά συνεχίζει να κοστίζει ζωές, χρήματα και χρόνο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε εξάλλου την άρνηση ορισμένων γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Οι πολέμιοι του εμβολίου από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι αυτό παρουσιάζει ανεπιθύμητες – δηλαδή επικίνδυνες – παρενέργειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.