Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτη πλημμύρα μετά από 52 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκκενώθηκαν τα Λαγυνά στον Έβρο, τι λένε οι κάτοικοι.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να εισβάλλουν στο σπίτι της.

Το χωριό εκκενώθηκε, νωρίς το πρωί, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο. Είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρ' όλο που τώρα υπάρχουν όχι ένα, αλλά δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού, που βρήκαν διέξοδο σε σπίτια και εκτάσεις.

Η 45χρονη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχουν ένα από τα καφενεία του χωριού, είδε με θλίψη, σήμερα το πρωί, πολλούς ηλικιωμένους, θαμώνες του μαγαζιού της, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους «με μια σακούλα φάρμακα στο χέρι. Μαζί τους και πολλοί άλλοι από τους κατοίκους του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί κατά το ήμισύ του, αφού έχει πλημμυρίσει το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται προς το ποτάμι

«Έβαλα τα κλάματα βλέποντας τους ηλικιωμένους να φεύγουν, νωρίς το πρωί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λίτσα Κακαλή, σύμφωνα με την οποία το χωριό κατοικούν συνολικά 280 άτομα.

»Μας ειδοποίησαν (οι Αρχές) από χθες το βράδυ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ότι πρέπει να αρχίσουμε να εκκενώσουμε αν θέλουμε το χωριό. Εγώ μερίμνησα και πήρα μερικά πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι των Λαγυνών, που έφυγαν από το χωριό, θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Όπως είπε, το Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να καλύψουν τη στέγαση των ατόμων.

Όμως και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Επί ποδός όλες οι υπηρεσίες και στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, επί ποδός είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την προληπτική εκκένωση του οικισμού Πόρου τού δημοτικού διαμερίσματος Φερών.

«Ο οικισμός εκκενώνεται. Ήδη έχουν φύγει 60 άτομα και συνεχίζουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος.

«Είναι πολύ μεγάλη η ορμή των υδάτων από τη Βουλγαρία- φθάνουν με 2850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ο τρόπος δε με τον οποίο το νερό φθάνει είναι πολύ ορμητικός» σημείωσε ο κ. Λαμπάκης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση στα αναχώματα και η στάθμη των υδάτων

Στο μεταξύ, από τις Αστυνομικές Αρχές ανακοινώθηκε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τις νυκτερινές ώρες της 5ης Φεβρουαρίου προκλήθηκε θραύση κεντρικού αναχώματος βόρεια του Σουφλίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος από την εισροή νερών του ποταμού Έβρου.

Σήμερα το πρωί, το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτεχίου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Ολοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί. Τα νερά έχουν υποχωρήσει στις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά. Επίσης - σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση - λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, με απόφαση των τουρκικών Αρχών από την 1η Φεβρουαρίου 2015 διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα της Αδριανούπολης, με αποτέλεσμα την διακοπή εισόδου - εξόδου οχημάτων από τον Ε/Δ Καστανέων από και προς την Τουρκία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.