Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Δεν τρώτε πρωινό; Υπάρχει κίνδυνος διαβήτη και υπέρτασης!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξέρετε ότι το πρωινό έχει πολλά οφέλη: Αυξάνει την ενέργειά σας και σας βοηθά να σας κρατηθείτε σε ένα υγιές βάρος. Αλλά αν παρακάμπτετε ακόμα το πρώτο γεύμα της ημέρας, ακούστε το εξής: ακόμη κι αν λείπει έστω και ένα πρωινό κάθε εβδομάδα αυτό το γεγονός μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 20%, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες και την κατάσταση της υγείας 46.289 γυναικών κατά τη διάρκεια 6 ετών. Στο τέλος της μελέτης , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έμεναν νηστικές και δεν έτρωγαν πρωινό, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 από εκείνες που έτρωγαν σε καθημερινή βάση. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος για εκείνες που είχαν πλήρες ωράριο εργασίας και έχαναν το πρωινό τους γεύμα, και έφταναν το 54%. Η σημασία του πρωινού οριστικοποιήθηκε όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους λαμβάνοντας υπόψη τις επιδράσεις της ηλικίας, του ΒΜΙ, την κατανάλωση υδατανθράκων, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική άσκηση, και την κατάσταση λειτουργίας του σώματος.

Μια άλλη μελέτη, με περισσότερους από 3.000 άνδρες και γυναίκες, που δημοσιεύτηε στο Diabetes Care διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού συχνά μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της υπέρτασης. Η ίδια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έδειξε ότι μόνο το 35% των συμμετεχόντων στην πραγματικότητα έτρωγαν ένα γεύμα κάθε πρωί.

Γιατί όμως είναι το πρωινό τόσο σημαντικό για την υγεία σας; « Όταν πάτε για ύπνο, το επίπεδο της ινσουλίνης σας είναι πολύ χαμηλό ή είναι πολύ υψηλό», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mekary, επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard στο τμήμα της διατροφής. Αν το επίπεδο της ινσουλίνης δεν επανέλθει γρήγορα το πρωί, υπάρχει περίπτωση να έχει διαταραχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής ροή των επιπέδων της ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας έναν μηχανισμό αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ευτυχώς, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σημαντικά ένα καθημερινό πρόγραμμα πρωινού. Θα πρέπει να στοχεύετε να τρώτε μέσα σε μια ή δύο ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε, λέει ο Mekary.

«Ακόμη και ένα ανθυγιεινό πρωινό θα ήταν καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου του διαβήτη από ό, τι μια καθημερινότητα χωρίς καθόλου πρωινό», λένε οι ερευνητές. Βρήκαν πως τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν από το καθημερινό πρωινό που ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.