Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Πρέπει να είμαι αυστηρός ή φίλος με το παιδί μου;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα σας μιλήσω για κάτι που πολλές φορές συνηθίζουμε να ονομάζουμε μανδύα του γονιού εννοώντας τους ρόλους που μπορεί να έχει ένας γονέας. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που εμφανίζονται είναι πως ο μανδύας μπορεί να κολλήσει στο άτομο που τον φοράει χωρίς να αλλάξει ποτέ και να μείνει πάντα εκεί. Γίνεσαι μάνα και μένεις πάντα μάνα, ακόμα και αν τα παιδιά ενηλικιώθηκαν.

Βασικό παράγοντα αποτελεί το είδος του γονικού μανδυα που φοράς και το κατά πόσο αισθάνεσαι ότι πρέπει να τον φοράς όλη την ώρα. Μπορείς να τον βγάλεις όταν δεν ασχολείσαι με τα παιδιά; Εξάλλου μερικές φορές θα πρέπει να είσαι σύζυγος θα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου...

Ο γονικός μανδύας έχει τρεις βασικές γραμμές. Τη γραμμή αφεντικό, τη γραμμή αρχηγός και τη γραμμή φιλαράκι. Σε μερικούς ανθρώπους όμως ο μανδύας ο γονικός δεν έχει καμιά ένδειξη γονικής φροντίδας.

Το αφεντικό έχει να κάνει κυρίως με τρία πρόσωπα. Πρώτα είναι ο τύρρανος που κραδαίνει την εξουσία του, ξέρει τα πάντα και καμαρώνει σαν υπόδειγμα αρετής. «Είμαι η εξουσία θα κάνεις ό, τι σου λέω».

Το δεύτερο πρόσωπο του αφεντικού είναι ο μάρτυρας που δε θέλει τίποτε άλλο από το να υπηρετεί την οικογένεια και τα παιδιά. Κάνει μεγάλες προσπάθειες για να δείξει πως δεν αξίζει πολλά πράγματα και εμφανίζεται σαν συμβιβαστής. Κυβερνάει δημιουργώντας ενοχή. «Μη νοιάζεσαι για μένα εσύ να είσαι ευτυχισμένος»

Το τρίτο είναι το μεγάλο πέτρινο πρόσωπο που δημηγορεί αδιάκοπα και χωρίς να ταράζεται προσδιορίζοντας πάντα το σωστό. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος, συνηθίζει να λέει στα παιδιά με αυταρχικό τρόπο.

Το φιλαράκι είναι ο τύπος του γονιού που ανέχεται και συγχωρεί τα πάντα. Ως γονιός προβάλλει συχνά την αδυναμία του- "δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, δεν το ήθελα" συνηθίζει να λέει. Τα παιδιά όμως δε χρειάζονται φιλαράκια για γονείς. Πολλές φορές η ανευθυνότητα των παιδιών όσο μεγαλώνουν οφείλεται σε αυτή τη συμπεριφορά του γονέα.

Δεν υπάρχει παρά μόνο ένας τρόπος για να γίνουν όλα σωστά και αυτός ο τρόπος είναι ο δικός μου». Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές λανθασμένες συμπεριφορές των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους. Μου φαίνεται ακατανόητο το γιατί μερικοί γονείς πιστεύουν πως μπορούν να μεγαλώσουν σωστά το παιδί τους με αυτή την τακτική. Το "υπάκουσέ με" δεν μπορεί να φέρει ποτέ αποτελέσματα.

Όσα παιδιά βρίσκονται κοντά σε έναν γονέα τύρρανο καποιον που λέει "θα το κάνεις όπως το λέω εγώ" αποκτούν ένα σακατεμένο ηθικό.

Συμβουλεύω τους γονείς να πασχίζουν να γίνουν αρχηγοί ικανοί να προσπαθήσουν να τονώνουν ηθικά τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλοί και όχι αυταρχικοί. Να δείχνουν κατανόηση και να εμπνέουν τα παιδιά τους. Να κατευθύνουν χρησιμοποιώντας την αλήθεια και την αγάπη και όχι χρησιμοποιώντας αρνητικά την εξουσία τους.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.