Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι «λαϊκοί» μαραθώνιοι βλάπτουν την καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι «ανοικτοί» ή «λαϊκοί» μαραθώνιοι και γενικά οι δρόμοι πολύ μεγάλων αποστάσεων, όπου δηλώνει συμμετοχή όποιος θέλει, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά των ερασιτεχνών δρομέων, ιδίως εκείνων που είναι λιγότερο προπονημένοι, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρικ Λαρόζ του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας "Canadian Journal of Cardiology'' παρακολούθησαν στενά 20 ερασιτέχνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος στον Μαραθώνιο της πόλης του Κεμπέκ.

Οι δρομείς δεν είχαν κάποια διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, ούτε έπαιρναν φάρμακα, ενώ δεν είχαν τρέξει άλλον μαραθώνιο κατά το τελευταίο δίμηνο. Οι ερευνητές έκαναν διάφορα τεστ στους δρομείς έξι έως οκτώ εβδομάδες πριν τον αγώνα, την ημέρα του αγώνα, καθώς και δύο ημέρες μετά (ορισμένοι επίσης εξετάστηκαν τρεις μήνες αργότερα). Στους μισούς περίπου δρομείς παρατηρήθηκε δυσλειτουργία του μυοκαρδίου (οίδημα, μειωμένη ροή αίματος κ.α.).

Οι Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καταπόνηση του μαραθωνίου οδηγεί σε επιβάρυνση και πιθανή βλάβη του καρδιακού μυ, ιδίως σε όσους δρομείς είναι λιγότερο σωματικά εξασκημένοι πριν τον αγώνα. Αν και συνήθως η επίπτωση στον μυ της καρδιάς είναι προσωρινή και αναστρέψιμη, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα σε όσους δρομείς δεν έχουν φροντίσει να κάνουν αρκετή προπόνηση προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.