Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τζίντζερ: 5 συνταγές υγείας και ευεξίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το τζίντζερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ισχυρά φυτά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ. Μπορεί να θεραπεύσει και να ανακουφίσει από πολλές ασθένειες και παθήσεις γι’ αυτό πρέπει πάντα να έχετε τζίντζερ στο σπίτι σας και να μην διστάζετε να το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

Η θεραπεία βασίζεται στις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με ορισμένα βότανα, καρυκεύματα και έλαια. Αν το χρησιμοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τις μολύνσεις, τα βακτήρια και τις ήπιες ασθένειες.

Δεδομένου ότι αυτή την εποχή η γρίπη είναι αρκετά συχνή, θα σας δείξουμε 5 απλές συνταγές και τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ στο σπίτι σας. Οι συνταγές αυτές είναι απλές αλλά ισχυρές.

1. Φρέσκο τσάι τζίντζερ

Το τσάι τζίντζερ είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για το κρυολόγημα, τη γρίπη, τον πονόλαιμο και την ανακούφιση από τη δυσπεψία. Το τσάι έχει κατευναστική επίδραση, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και αποτελεί χρήσιμο ρόφημα για τον χειμώνα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το φτιάξετε και ο παρακάτω είναι ο πιο απλός.

Συστατικά:

• 2 φλιτζάνια νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκος χυμός τζίντζερ

Τρόπος παρασκευής:

Τρίψτε το τζίντζερ στον τρίφτη και στύψτε τον χυμό του με τα δάχτυλά σας σε ένα κύπελλο. Ύστερα ρίξτε βραστό νερό. Αν δεν θέλετε το τσάι σας πολύ δυνατό, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό ή βάλτε λίγο μέλι.

2. Τσάι από τζίντζερ και κόλιανδρο

Συνδυάζοντας κόλιανδρο και τζίντζερ θα έχετε ένα νόστιμο και αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση της γρίπης. Αυτό το τσάι είναι πολύ δυνατό, οπότε μπορείτε να το πίνετε συχνά.

Ο κόλιανδρος με το τζίντζερ είναι ένα ρόφημα με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Στην πλούσια Αγιουρβεδική παράδοση, αυτός ο συνδυασμός είναι γνωστό ότι καταπολεμά το κρυολόγημα. Πιείτε αυτό το τσάι προληπτικά για το κρυολόγημα, αλλά συνιστάται να το πίνετε και καθημερινά κατά την εποχή της γρίπης.

Επιπλέον, έχει επίδραση στον λαιμό και μειώνει τη φλεγμονή και τους πόνους στους μυς. Αυτοί οι μυϊκοί πόνοι συχνά αποτελούν σύμπτωμα γρίπης.

Η δροσιστική επίδραση του κόλιανδρου στον οργανισμό σε συνδυασμό με την ισχυρή δράση του τζίντζερ εξισορροπεί τη θερμότητα σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, ο συνδυασμός των 2 αυτών συστατικών με την αντίθετη δράση μας δίνει ένα ρόφημα με πολλά πλεονεκτήματα για τη γενικότερη υγεία μας.

Συστατικά (για 2 φλιτζάνια τσαγιού):

• ½ φλιτζάνι σπόροι κόλιανδρου
• 3 στρογγυλές φέτες τζίντζερ
• 3 φλιτζάνια νερό

Τρόπος παρασκευής:

Πλύνετε τους σπόρους κόλιανδρου και ξεφλουδίστε το τζίντζερ. Κόψτε το τζίντζερ σε πολύ μικρά κομμάτια ώστε η επίδρασή του να γίνει ακόμη ισχυρότερη. Ρίξτε το νερό πάνω από τα συστατικά και βράστε τα μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει ποσότητα ίση με 2 φλιτζάνια τσαγιού. Στραγγίξτε το τσάι και σερβίρετε. Πιείτε το αργά, ενώ είναι ακόμα ζεστό.

3. Αλοιφή για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου

Ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης είναι ο πονοκέφαλος. Προτού καταφύγετε σε οποιοδήποτε φάρμακο, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ισχυρή δράση του τζίντζερ.

Για να φτιάξετε αυτή την αλοιφή θα χρειαστείτε τζίντζερ σε σκόνη, την οποία θα αναμείξετε με χλιαρό νερό. Βάλτε αρκετή ποσότητα κι από τα 2 συστατικά προκειμένου να δημιουργηθεί μια παχιά αλοιφή. Στη συνέχεια, απλώστε τη στο μέτωπο και τους κροτάφους, ξαπλώστε στο κρεβάτι και χαλαρώστε. Αναπνέετε αργά από τη μύτη σας και περιμένετε μέχρι να σταματήσει ο πονοκέφαλος.

4. Έλαιο για τη θεραπεία μυϊκών πόνων

Όταν έχουμε γρίπη, ολόκληρο το σώμα μας πονάει – τα κόκαλα, οι μύες κλπ. Αυτός ο πόνος όμως δεν ξεκινά απότομα. Μπορείτε λοιπόν να σταματήσετε τον πόνο με φυσικό τρόπο βάζοντας το παρακάτω έλαιο. Αφού το απλώσετε κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή που πονάει.

Συστατικά:

• σησαμέλαιο / αμυγδαλέλαιο
• φρέσκος χυμός τζίντζερ

Τρόπος παρασκευής:

Αναμείξτε ίσα μέρη σησαμέλαιου ή αμυγδαλέλαιου με τον χυμό τζίντζερ. Τρίψτε την περιοχή που σας πονάει με το μείγμα μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

5. Ελιξίριο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Αυτό είναι μια από τις πιο παραδοσιακές αγιουρβεδικές συνταγές. Απαιτούνται μόνο 5 έως 10 λεπτά για την παρασκευή της και οι χρήσεις της είναι πολυάριθμες. Η ποσότητα που θα φτιάξετε εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Μπορείτε να κάνετε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα ολόκληρο λίτρο. Ανεξαρτήτως από το πόσο θα φτιάξετε, αν δεν το χρησιμοποιήσετε όλο μπορείτε να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο σε ένα βάζο. Αυτό το ελιξίριο διαρκεί μέχρι και 2 μήνες.

Συστατικά (ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε):

• 3 ολόκληρα λεμόνια
• 200 γραμμάρια ακατέργαστο μέλι
• 4 κουταλιές της σούπας χυμός τζίντζερ

Τρόπος παρασκευής:

Προσθέστε τον χυμό των λεμονιών και του τζίντζερ στο μέλι. Το μείγμα πρέπει να γίνει ομοιογενές. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να το αποθηκεύσετε σε ένα βάζο, προσθέστε κομμάτια φρούτων διότι αυτό θα το κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Αν χρησιμοποιήσετε λεμόνι αγορασμένο από κατάστημα, βγάλτε τη φλούδα του για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα. Αν χρησιμοποιήσετε λεμόνια από τον δικό σας κήπο, μπορείτε να τα προσθέσετε μαζί με τη φλούδα τους. Φροντίστε το μείγμα να έχει μέτρια πυκνότητα και απολαύστε τη μυρωδιά, τη γεύση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Να παίρνετε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και θα αισθανθείτε καλύτερα σε χρόνο μηδέν!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.