Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αδυνατίστε με τη βοήθεια... μπλε φωτός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κόλπο «πιάνει» μόνο στους άντρες.

Γνωρίζατε ότι, αν φωτίζετε το γεύμα σας με μια λάμπα μπλε φωτός θα… καταλήξετε να φάτε μικρότερη ποσότητα;

Αυτό βέβαια, αν είστε άντρας, όπως υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Η έρευνα, σύμφωνα με ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite και αναφέρει, ότι ο φωτισμός των γευμάτων με μπλε φως «μειώνει σημαντικά την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν οι άντρες».

Η έρευνα τονίζει, ότι δεν παρατηρήθηκε η ίδια επίδραση στις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν.

Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά, φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι το φαγητό μοιάζει λιγότερο λαχταριστό και νόστιμο, όταν πέφτει επάνω του μπλε φως.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την επίδραση αυτή ως «ηδονική εντύπωση γύρω από την εμφάνιση του φαγητού».

«Επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα φαγητά υπό τέτοιο φως, όταν συμβαίνει νομίζουμε ότι δεν είναι και τόσο ασφαλή για κατανάλωση» εξηγούν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας παρέχει εμπειρικές ενδείξεις, ότι το χρώμα του φωτός μπορεί να ρυθμίσει το μέγεθος του γεύματος. Ειδικότερα, ο μπλε φωτισμός μπορεί να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται στους άνδρες, χωρίς να μειωθεί η αποδοχή τους για το φαγητό» αναφέρουν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η διαφορά που παρατηρήθηκε με τις γυναίκες μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι άντρες βασίζονται περισσότερο σε οπτικά ερεθίσματα, ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερη αίσθηση της όσφρησης.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Αρκάνσας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Han-Seok Seo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.