Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Φόβοι για εκτίναξη του αριθμού των νεκρών από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναφορές για μεγάλο αριθμό πτωμάτων που έχουν συσσωρευτεί σε ένα νοσοκομείο.

Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στη Σιέρα Λεόνε εκφράζουν φόβους ότι πολλοί θάνατοι που οφείλονται στον ιό Έμπολα μπορεί να μην έχουν καταγραφεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχουν αναφορές για μεγάλο αριθμό πτωμάτων που έχουν συσσωρευτεί σε ένα νοσοκομείο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ την Τετάρτη, έχει σταλεί ειδική ομάδα στην περιοχή Κόνο μετά από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των κρουσμάτων Έμπολα στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Γουινέα –μία ακόμα χώρα που έχει πληγεί σημαντικά από τον ιό.

«Ανακάλυψαν ένα ζοφερό σκηνικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Μέσα σε 11 ημέρες, δύο ομάδες έθαψαν 87 πτώματα, μεταξύ των οποίων ήταν μία νοσοκόμα, ένας οδηγός ασθενοφόρου και ένας επιστάτης στον οποίο είχε ανατεθεί να απομακρύνει τα πτώματα καθώς ο αριθμός των νεκρών μεγάλωνε».

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του ιού στο τοπικό νοσοκομείο, 5 ημέρες πριν την άφιξη της ομάδας, η οποία ανακάλυψε ότι τα 8 από τα 15 χωριά της περιοχής είχαν πληγεί από τον Έμπολα. Έως τις 9 Δεκεμβρίου είχαν αναφερθεί 119 κρούσματα στην περιοχή όπου διαμένουν τουλάχιστον 350.000 κάτοικοι.

«Βλέπουμε μόνο τα αυτιά του ιπποπόταμου», δήλωσε ο Δρ. Αμάρα Τζαμπάι, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Σιέρα Λεόνε. Ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με πιθανές ανακρίβειες στα επίσημα στοιχεία του αριθμού των νεκρών από την επιδημία.

Τουλάχιστον 6.388 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους εξαιτίας του Έμπολα εκ του συνόλου των 17.924 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο ΠΟΥ.

Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας νέων κρουσμάτων στη Σιέρα Λεόνε, ωστόσο αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η πραγματική έκταση της επιδημίας πιθανόν είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πρόσφατα, η Σιέρα Λεόνε ξεπέρασε τη γειτονική Λιβερία στον αριθμό των κρουσμάτων του Έμπολα, καταγράφοντας 7.897 περιστατικά από τις αρχές του έτους οπότε και ξέσπασε η επιδημία. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.768 θάνατοι στη χώρα εξαιτίας του ιού, σε σύγκριση με τους 3.177 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβερία, γεγονός που εγείρει τις ανησυχίες ότι τα στοιχεία είναι ανακριβή.

«Είναι δύσκολο να καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός των νεκρών», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Υγείας της Σιέρα Λεόνε, Αμπού Μπακάρ Φοφανά. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα στοιχεία θανάτων από τον Έμπολα στη χώρα του αφορούν μόνο τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στα νοσοκομεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.