Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αδυνάτισμα με… κρύο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Να περνάμε περισσότερες ώρες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες συστήνουν οι επιστήμονες
.
Η συχνή έκθεση σε μέτριο κρύο αποτελεί ένα υγιεινό τρόπο αδυνατίσματος, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες, που μελετούν το ζήτημα εδώ και μια δεκαετία.

Όπως υποστηρίζουν, τα ζεστά και άνετα σπίτια και γραφεία μας ευθύνονται σε ένα βαθμό που παχαίνουμε. Γι' αυτό προτείνουν να κατεβάσουμε τον θερμοστάτη, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, συνδυάζοντας τη σωματική άσκηση με το να περνάμε τον χειμώνα περισσότερη ώρα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βάουτερ βαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Trends in Endocrinology and Metabolism", αναφέρουν ότι η χαμηλή θερμοκρασία, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση στο σώμα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Πώς γίνεται αυτό;
Η κεντρική «ιδέα», σύμφωνα με τον Λίχτενμπελτ, είναι «να αφήσουμε τα σώματά μας να «δουλέψουν» ξανά για να ελέγξουν την θερμοκρασία του σώματος». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εν λόγω μέθοδος, αν και φαίνεται να είναι αποτελεσματική για αδυνάτισμα, δεν έχει τραβήξει την προσοχή που πρέπει όλα αυτά τα χρόνια (σ.σ. μάλλον γιατί δεν σε κανέναν δεν αρέσει να κρυώνει…).

Η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία, όταν οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη θερμοκρασία των εσωτερικών χωρών ανάλογα με αυτήν που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον (δηλαδή όταν έξω πέφτει ο υδράργυρος, ο θερμοστάτης να ρυθμίζεται και αυτός σε χαμηλότερη θερμοκρασία, αντί σε υψηλότερη).

Μια προηγούμενη ιαπωνική έρευνα είχε διαπιστώσει μια μείωση στο λίπος του σώματος των ανθρώπων, οι οποίοι είχαν περάσει καθημερινά δύο ώρες σε θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου επί έξι εβδομάδες.

Η νέα ολλανδική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν στο κρύο. Μετά από διαβίωση στους 15 βαθμούς μέσα σε ένα κλειστό χώρο για έξι ώρες κάθε μέρα επί δέκα μέρες, οι άνθρωποι εμφάνισαν αύξηση του καφέ λίπους στο σώμα τους (το οποίο «καίει» τις θερμίδες και «γεννά» θερμότητα), ένιωθαν πιο άνετα και τουρτούριζαν λιγότερο.


Πηγή: http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.