Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Το Νόμπελ Ιατρικής του 1962 πουλήθηκε για 4,75 εκατ. ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το όνομα του νέου ιδιοκτήτη του δεν έχει γίνει γνωστό.

Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις το Νόμπελ Ιατρικής που πήρε το 1962 ο αμερικανός βιολόγος και γενετιστής Τζέιμς Γουάτσον για την έλικα του DNA.



Το 23 καρατίων Νόμπελ που είχε βγάλει στο σφυρί ο Γουάτσον πουλήθηκε αντί του ποσού 4,75 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αξία του μεταλλίου είχε αρχικά υπολογιστεί από τον οίκο στα 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλειοδότης που απέκτησε το διάσημο Νόμπελ, παρέμεινε ανώνυμος και έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά.

Στη δημοπρασία που έγινε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», πουλήθηκαν επίσης αντί 365.000 δολαρίων οι πεντασέλιδες χειρόγραφες σημειώσεις του Τζέιμς Γουάτσον για τον λόγο που έβγαλε κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ. Επίσης 245.000 δολάρια έπιασε ένα άλλο διορθωμένο 46σελιδο επιστημονικό χειρόγραφο του αμερικανού βιολόγου.

Ο νομπελίστας έχει δηλώσει ότι χρειαζόταν τα χρήματα, γι’ αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στο ξεπούλημα του μεταλλίου (ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας που κάνει κάτι τέτοιο). Ένα μέρος από τα έσοδα της δημοπρασίας θα τα δώσει στα επιστημονικά ιδρύματα όπου εργάστηκε στη διάρκεια της καριέρας του (Πανεπιστήμιο Σικάγο όπου σπούδασε, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ όπου έκανε την ανακάλυψη το 1953 μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, Εργαστήριο Ερευνών Cold Spring Harbor όπου υπήρξε πρόεδρος για πολλά χρόνια και από όπου ακόμη εισπράττει αποδοχές 375.000 δολαρίων).

Η φήμη του 86χρονου επιστήμονα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια -μερικοί κάνουν λόγο για ουσιαστικό αποκλεισμό του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα- μετά από σχόλιά του που θεωρήθηκαν ρατσιστικής φύσης (και για τα οποία αργότερα απολογήθηκε), ότι οι λευκοί έχουν ανώτερη νοημοσύνη από τους μαύρους.

Είχε προηγηθεί η περυσινή δημοπράτηση του μεταλλίου του -πεθαμένου από το 2004- Φράνσις Κρικ, η οποία είχε αποφέρει 2,27 εκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους του. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ήθελα να είμαι τουλάχιστον στα ίδια με τον Κρικ, αλλά αυτό το ποσό ξεπέρασε το δικό του» δήλωσε -μάλλον περήφανος- μετά τη δημοπρασία ο Τζέιμς Γουάτσον, που έχει κρατήσει ένα αντίγραφο του Νόμπελ στο σπίτι του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.