Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

«Μεγαλώνουμε με υγεία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σύνθημα ΣΕΓΑΣ-Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας.

Με το σύνθημα «Μεγαλώνουμε με υγεία», πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, με αφορμή τον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο πρόεδρος της Πνευμονολικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, και η Ολυμπιονίκης και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιονικών της ΕΟΕ, Σοφία Μπεκατώρου. Η συνεργασία των δύο πλευρών βασίζεται στην κοινή επιθυμία να οδηγήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες στον αθλητισμό και σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας ξεχωρίζει όλο και περισσότερο χάρη στα χαρακτηριστικά του. Ξεχωρίζει για το μεγάλο αριθμό των δρομέων, που φέτος θα φτάσουν τους 35.000, κάτι που τον καθιστά το πιο μαζικό αθλητικό γεγονός της Ελλάδας και ένα από τα μαζικότερα στην Ευρώπη. Ξεχωρίζει γιατί συνδυάζει αρμονικά το θρύλο και την ιστορία, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό γεγονός για την Αθήνα και την Αττική και αφήνει ένα σημαντικό ποσό στην οικονομία και γιατί αποτελεί ένα όχημα για κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης, με το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρυσι να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ίσως ότι ο ΑΜΑ αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να έρθουμε όλοι πιο κοντά σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Σε αυτό έχουμε ως σημαντικό θεσμικό εταίρο την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Πριν από λίγα χρόνια ξεκινήσαμε με την καμπάνια κατά του καπνίσματος. Φέτος το σύνθημά μας είναι "Μεγαλώνουμε με υγεία". Αθλούμαστε τακτικά. Εμβολιαζόμαστε. Τρεφόμαστε υγιεινά. Κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις. Ευχαριστώ τον υπουργό Μάκη Βορίδη, τον πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλη Τουμπή, την Σοφία Μπεκατώρου που βοηθά στην προβολή του μηνύματος και της εύχομαι καλή πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Το Υπουργείο Υγείας κάνει το αυτονόητο: υποστηρίζει τον Μαραθώνιο πρακτικά. Καλύπτουμε όποια ανάγκη χρειαστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η παράδοση της χώρας μας και η ταυτότητά μας συνδέεται με ένα μοναδικό γεγονός, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τη διαδρομή που κάθε δρομέας πρέπει να κάνει τουλάχιστον μια φόρα στη ζωή του. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αθλητικό τρόπο ζωής. Η σύνδεση της ύπαρξής μας με τον αθλητισμό έχει θετικές συνέπειες για την ατομική και τη δημόσια υγεία».

Στα εξαιρετικά οφέλη της συνεργασίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: «Όπως είπε και ο κ. Παναγόπουλος, ενώνουμε και πάλι τις δυνάμεις μας για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μέσα στο πλαίσιο της εκστρατείας μας "Μεγαλώνουμε με υγεία". Με αυτή την εκστρατεία θέλουμε να αναδείξουμε ένα σημαντικό μήνυμα, ότι η υιοθέτηση μερικών συγκεκριμένων συμπεριφορών εξασφαλίζει ποιότητα ζωής, υγεία και μακροζωία. Πρόκειται στην ουσία για μια εκστρατεία πρόληψης και αυτή η εκστρατεία έχει πέντε βασικές αρχές που είναι: Δεν καπνίζουμε, είναι γνωστές οι επιπτώσεις του καπνίσματος και αυτό συνδυάζεται με σοβαρές ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού καπνίζει. Αποχή από το κάπνισμα ή διακόπτουμε το κάπνισμα, γιατί οι μη καπνιστές ζουν 11 με 12 περισσότερα χρόνια από τους καπνιστές. Τρεφόμαστε υγιεινά. Η περιβόητη μεσογειακή διατροφή είναι στην ουσία υγιεινή. Κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, όπως για τον προστάτη και τον μαστό. Εμβολιαζόμαστε και τελειώνουμε με την άθληση. "Νους υγιής εν σώματι υγιή" έλεγαν οι αρχαίοι και δεν το έλεγαν τυχαία. Η άσκηση και η άθληση φέρνουν στην καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα όλο το ανθρώπινο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων του πνεύματος και της ψυχής.

Ειδικά οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων του Μαραθωνίου είναι ταυτόσημοι με την υγεία και αυτό γιατί εφαρμόζουν όλους τους παραπάνω πέντε παράγοντες. Τώρα, γιατί είμαστε εδώ, σε έναν Μαραθώνιο που πράγματι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξ ορισμού υγιείς. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε και να προβάλλουμε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί είναι οι πραγματικοί πρεσβευτές αυτού του μηνύματος. Μεγαλώνουμε με υγεία και ποιότητα ζωής».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της Σοφίας Μπεκατώρου, στην ανάδειξη και προώθηση του μηνύματος «Μεγαλώνουμε με υγεία». Η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας συνδέεται άμεσα με τις έννοιες της υγείας και της άθλησης, της θέλησης, της προσπάθειας και της υπέρβασης των προσωπικών ορίων μας. Ως Ολυμπιονίκης και εν ενεργεία αθλήτρια της ομάδας "Ρίο 2016 Άνεμος Ελλάδας» και κυρίως ως μητέρα, είναι χαρά και τιμή για δεύτερη χρονιά να υποστηρίζω τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία ενημέρωσης "Μεγαλώνουμε με υγεία".

Η εφαρμογή υγιεινών πρακτικών και κυρίως η πρόληψη με την βοήθεια της άθλησης και της ισορροπημένης διατροφής αποτελούν αναμφισβήτητα σημαντικούς συμμάχους της άμυνας του οργανισμού μας και ως αθλήτρια και μητέρα επικεντρώνομαι σε αυτά τα δύο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.