Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Καμπάνα» από το ΣτΕ στον Δήμο Κερατσινίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιδίκασε 200.000 ευρώ στην οικογένεια εργάτη που προσβλήθηκε από αμιάντωση.

Το ποσό των 200.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει ως αποζημίωση, για ηθική βλάβη, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας στους συγγενείς δημοτικού υπαλλήλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από πολύχρονη μάχη με την αμιάντωση από την οποία ασθένησε λόγω αμέλειας του Δήμου.

Ο υπάλληλος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εργάστηκε περισσότερα από
20 χρόνια κάτω από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του και υπέστη τελικά ανεπανόρθωτη βλάβη.
Η ιστορία του ξεκίνησε το 1979 όταν άρχισε να εργάζεται ως εργάτης του συνεργείου καθαριότητας και το 1984 ανέλαβε θέση τεχνίτη ξυλουργού.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, πριν απο 12 χρόνια όταν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, συμμετείχε στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του Δήμου που κατασκευάστηκε με την προσωπική εργασία όλων των εργατών του Δήμου. Η κατασκευή της σκεπής έγινε από πλάκες αμιάντου χωρίς την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως είναι μάσκες, στολές, κ.λπ. Μετά την ολοκλήρωση του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν μέσα, χωρίς ο Δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων. Η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από το Δήμο.

Όταν διαγνώστηκε με αμιάντωση ζήτησε αλλαγή θέσης αλλά δεν έγινε . Το 2002 κρίθηκε ανίκανος προς εργασία σε ποσοστό 67% λόγω στεφανιαίας νόσου, πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης) και ζαχαρώδους διαβήτη. Το 2002 απολύθηκε από Δήμο λόγω νόσου, με σύμφωνη γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η εμπορία και χρήση αμιάντου σε κάθε μορφή του. Οι υπεύθυνοι του Δήμου, πάντως, ισχυρίστηκαν ότι ο εργαζόμενος δεν συμμετείχε στην κατασκευή της σκεπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.