Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Διασώζονται οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ - ΕΤΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ένεση» 150 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί το κούρεμα.

Ένεση ρευστότητας 150 εκατομμυρίων ευρώ δίνεται σε δύο από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας -τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ- για να καλυφθεί το οικονομικό κενό και να καταβληθούν ομαλά συντάξεις και άλλες παροχές.

Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις 340.000 ελευθέρων επαγγελματιών και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το ειδικό αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί (ΑΚΑΓΕ). Συγκεκριμένα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών, ενώ 50 εκατ. ευρώ θα πάνε στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ).

Στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας τα οικονομικά των Ταμείων θα περάσουν από κόσκινο. Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του δίνει βάση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, από τις οποίες θα υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων.

Στο μέτωπο των κύριων συντάξειων εκτιμάται πως ο ΟΑΕΕ θα πάρει μέχρι το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα του Ταμείου είναι ότι ένας στους τέσσερις επαγγελματίες έχουν κάνει στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν εισφορές. Όσον αφορά στο ΕΤΕΑ στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέω περικοπών στις συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους.

Στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ότι τα 100 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ θα προλθουν από τον Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ και τα 50 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ από τον Λογαριασμό της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.