Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μολυσμένη σκνίπα απειλεί τα αιγοπρόβατα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από μολυσμένες σκνίπες αλλά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων, και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.

«Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια» δήλωσε στο τόνισε ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). «Ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015».

Ο κ. Καμπούρης εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει θέμα με την εξαγωγική επίδοση της χώρας σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ τυριά», ωστόσο ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος εκτιμά ότι η επιδημία «θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενδεχόμενη απειλή στα ΠΟΠ τυριά μας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.

Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.

Βάσει του πίνακα που εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28.

Από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα δε με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου «η επιζωοτία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ή και αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες ενόψει και του φθινοπώρου που γενικά ευνοεί τη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός».

«Στην Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προβάτων στην Ευρώπη, ήτοι 15 εκατ. αιγοπρόβατα, το νόσημα αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που έχει εξαπλωθεί σε εκτεταμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» είχε δηλώσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, του οποίου η επιστημονική γνώση ζητήθηκε σε συναντήσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα.

Τόνισε πάντως ότι ο ιός δεν απειλεί τον άνθρωπο, ούτε περνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας.

Η ασθένεια οφείλεται στον ιό BTV που μεταδίδεται από σκνίπες του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, πιο συχνά τα πρόβατα, και προκαλεί υψηλό πυρετό, καταρροή, πρήξιμο και κυάνωση της γλώσσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.