Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Το στρες του τερματοφύλακα την ώρα του πέναλτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι συμβαίνει στο μυαλό του γκολκίπερ την κρίσιμη στιγμή.
Οι ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει στο μυαλό του τερματοφύλακα, αλλά και του παίκτη που εκτελεί πέναλτι.

«Το να δέχεται κάποιος πέναλτι σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση του στρες. Οι τερματοφύλακες πρέπει να έχουν κατακτήσει τον τρόπο, αλλά και τις τεχνικές να διαχειρίζονται τις στρεσογόνες καταστάσεις. Πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα και να εμμείνουν στην απόφασή τους», εξηγεί ο Andrew Lane, καθηγητής άθλησης του Πανεπιστημίου Wolverhampton.

Μάλιστα οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brunel υπολόγισαν ότι οι πιο ικανοί τερματοφύλακες μπορούν να προβλέψουν τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία θα πέσουν στο 70% των περιπτώσεων, συγκριτικά με το 52% των λιγότερο έμπειρων τερματοφυλάκων.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου υπολογίστηκε ότι ένας τερματοφύλακας μεγάλης κλάσης μπορεί να προβλέψει την κίνηση του αντιπάλου μέχρι και 80milisecond προτού ο ίδιος κινηθεί.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως το μεγάλο μέγεθος της εστίας (7,3 μέτρα), η μικρή απόσταση του παίκτη που εκτελεί το πέναλτι (11 μέτρα) και ο ελάχιστος χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο τερματοφύλακας, μειώνουν το τελικό ποσοστό επιτυχούς απόκρουσης σε 22% και δίνουν το πλεονέκτημα στον παίκτη που εκτελεί το πέναλτι.

Όσον αφορά το σουτέρ που εκτελεί το πέναλτι λειτουργεί σαν τους παίκτες στο πόκερ, δηλαδή μπλοφάρει, εξηγούν οι ειδικοί. Και αυτό επειδή συνήθως οι παίκτες έχουν ένα γερό (καλό) πόδι και με αυτό προτιμούν να σουτάρουν. Με αυτό τον τρόπο όμως, ο διαβασμένος τερματοφύλακας ξέρει που να περιμένει την μπάλα. Επομένως, και οι σουτέρ των πέναλτι πολύ συχνά και στρατηγικά αλλάζουν πόδι για να ξεγελούν τους τερματοφύλακες.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.