Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Το φυτό που ζει χωρίς αέρα και νερό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας κηπουρός απολαμβάνει τον… κήπο του να αναπτύσσεται σε ένα σφραγισμένο μπουκάλι από το 1972, χωρίς καθαρό αέρα και πότισμα.

Πως λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ και 40 χρόνια να μεγαλώνει χωρίς φρέσκο αέρα και νερό, ερμητικά κλεισμένο μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι;

Ο David Latimer από το Σάρεϋ φύτεψε ένα φυτό το 1960 στο εσωτερικό ενός μεγάλου μπουκαλιού. Μέχρι το 1972 το μπουκάλι ήταν ανοιχτό και ο κηπουρός το πότιζε τακτικά.

Το 1972, όμως, αποφάσισε να σφραγίσει το μπουκάλι και να σταματήσει το πότισμα προκειμένου να κάνει ένα πείραμα, όπως λέει ο ίδιος.



Το «σκληραγωγημένο φυτό» στην πορεία του χρόνου όχι μόνο δεν ξεράθηκε, αλλά κάλυψε σχεδόν όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού.

Η ανάπτυξή του οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ένα παράδοξο οικοσύστημα, εντελώς αυτάρκες, το οποίο δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού, όπου φυτό και βακτήρια του εδάφους συνεργάζονται πλήρως. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται για να συνεχίσει την ανάπτυξή του είναι το φυσικό φως, καθώς αυτό το βοηθά να αναπτύξει την ίδια του την τροφή.



Το νερό που μπήκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού κατά τη φύτευση συνεχώς ανακυκλώνεται, καθώς το διασπούν τα άχρηστα στοιχεία του φυτού ή τα χαλασμένα μέρη του, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.