Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Έφτιαξαν ρομπότ για τις... ειδήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Ιάπωνας καθηγητής ρομποτικών συστημάτων, Χιρόσι Ισιγκούρο, κατασκεύασε ανδροειδή- παρουσιάστριες ειδήσεων, που όχι μόνο έχουν άριστες γλωσσικές ικανότητες, αλλά διαθέτουν και αίσθηση του χιούμορ!

Αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Αναδυόμενων Επιστημών και Καινοτομίας Μιραϊκάν, στο Τόκιο, το χαμογελαστό ρομπότ ονόματι Kodomoroid (από τη λέξη «kodomo», που σημαίνει «παιδί», και την αγγλική λέξη για το ανδροειδές «android») παρουσίασε ενώπιον των δημοσιογράφων δύο ειδήσεις, για έναν σεισμό και για μία επιδρομή του FBI.

Και δεν έμεινε εκεί. Το ρομπότ με μορφή έφηβης κοπέλας αστειεύτηκε λέγοντας στον κατασκευαστή της, Ισιγκούρο, ότι αρχίζει σιγά σιγά «να μοιάζει με ρομπότ», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει... για τις φιλοδοξίες του: «Το όνειρό μου είναι να αποκτήσω στο μέλλον τη δική μου τηλεοπτική εκπομπή. Αν ακούσετε για καμία τέτοια θέση, παρακαλώ ενημερώστε με». Μάλιστα κάνοντας επίδειξη των άριστων γλωσσικών της ικανοτήτων εξέπληξε τους δημοσιογράφους λέγοντας και μερικούς γλωσσοδέτες!

Δίπλα στο «ανήλικο» Kodo-moroid στεκόταν και το Otonaroid (από την ιαπωνική λέξη «otona» που σημαίνει ενήλικας), με μορφή γυναίκας, το οποίο είχε αρκετό άγχος και μπέρδεψε τα λόγια του όταν του ζητήθηκε να συστηθεί στους δημοσιογράφους, ενώ οι κινήσεις του ήταν πιο σπασμωδικές από του Kodomoroid. «Έχω λίγο άγχος», είπε στη συνέντευξη Τύπου. Και τα δύο ρομπότ εκτελούν από χθες χρέη παρουσιαστριών ειδήσεων στο Μουσείο Αναδυόμενων Επιστημών και Καινοτομίας, συμμετέχοντας παράλληλα στην έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οσάκα, Ισιγκούρο, ο οποίος θα συγκεντρώσει στοιχεία για τις αντιδράσεις των επισκεπτών απέναντι στα ρομπότ.

«Θα έχουμε ολοένα και περισσότερα ρομπότ στις ζωές μας στο μέλλον», ανέφερε ο 50χρονος καθηγητής Ισιγκούρο, τονίζοντας ότι «θέλουμε τα ρομπότ να γίνουν εξαιρετικά ευφυή». «Μπορείτε να μεταφέρετε τα ανδροειδή μου μαζί σας στο αεροπλάνο - το σώμα στη βαλίτσα και το κεφάλι στη χειραποσκευή», προσέθεσε τονίζοντας την «πρακτικότητα» των δημιουργημάτων του.

Δίνει διαλέξεις...

Ο Ισιγκούρο έχει φτιάξει μάλιστα ένα ανδροειδές με τη δική του μορφή, το οποίο στέλνει στο εξωτερικό για να δίνει διαλέξεις στη θέση του. «Μειώνει τα επαγγελματικά μου ταξίδια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν τα ρομπότ να μοιάζουν και να ενεργούν περισσότερο σαν τους ανθρώπους και αυτό μας κάνει να αναλογιστούμε την αξία μας», σχολίασε.

Μετά το επιτυχημένο «ντεμπούτο» του στις αρχές του μήνα ένα ανδροειδές ονόματι Pepper, που θα κρατά συντροφιά μέσα στο σπίτι και θα μπορεί να κάνει κουβεντούλα με τον ιδιοκτήτη του, θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο στην ιαπωνική αγορά έναντι μόλις... 2.000 δολαρίων! «Θα κοστίζει όσο ένας φορητός υπολογιστής. Είναι απίστευτο», είπε ο Ισιγκούρο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.