Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Γιατί οι Βολιώτες κάνουν γάμο και βαφτίσια στη Λάρισα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταφύγιο στον «οίκο του Θεού» στο Αρμένιο της Λάρισας βρίσκουν τα τελευταία δύο χρόνια, δεκάδες ζευγάρια Βολιωτών, που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου και παράλληλα να βαφτίσουν το παιδί τους. Η απαγόρευση της ταυτόχρονης τέλεσης των δύο μυστηρίων από 1 Ιανουαρίου 2012 από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, οδήγησε νεαρά ζευγάρια, που για οικονομικούς κυρίως λόγους επιλέγουν το διπλό μυστήριο, αντί δύο ξεχωριστών τελετών σε διαφορετικές ημερομηνίες, στο γειτονικό Αρμένιο, όπου φαίνεται να βρίσκουν ανοιχτή την αγκαλιά της Εκκλησίας.

Οπως είναι γνωστό, με εγκύκλιο της Ι.Μ. Δημητριάδος, από την 1η Ιανουαρίου 2012, έχει απαγορευτεί η ταυτόχρονη τέλεση των μυστηρίων του γάμου ενός ζεύγους και της βάφτισης του παιδιού τους. Τότε μάλιστα, η ταυτόχρονη τέλεση των μυστηρίων είχε χαρακτηριστεί ως ποιμαντική πρόκληση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο.

Για την Εκκλησία δεν είναι άγνωστη η ταυτόχρονη τέλεση γάμου και βάφτισης. Προήλθε από την εμπειρία της ιεραποστολής, σύμφωνα όμως με τον κ. Ιγνάτιο προβλέπεται για έκτακτες ποιμαντικές καταστάσεις. Στην Ι.Μ. Δημητριάδος, είχε γίνει ολόκληρη συζήτηση για το φαινόμενο της «στεφανο-βαπτίσεως», που θεωρήθηκε ως μία νέα μόδα, που όμως χαρακτηρίστηκε ασέβεια και εκλήφθηκε ως κίνδυνος για την «αποϊεροποίηση των Αγίων Μυστηρίων».

Μίλησαν μάλιστα για συνέπειες: την αποδοχή της αμαρτίας των προγαμιαίων σχέσεων, τη νομιμοποίηση δια της πλαγίας οδού του πολιτικού γάμου, τον πλήρη υποβιβασμό των μυστηρίων σε οικονομική συναλλαγή.

Από το σκεπτικό της απόφασης, φαίνεται όμως ότι απαλείφθηκε η σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Ζευγάρια που έχουν πιαστεί στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης και που για οικονομικούς λόγους, επιλέγουν τον πολιτικό γάμο. Οταν δε, έρχεται το παιδί στην οικογένεια, επιλέγουν το διπλό μυστήριο του γάμου και της βάφτισης μαζί για να περιορίσουν τα έξοδα των δύο τελετών. Οπως είναι γνωστό, βάφτιση παιδιού δεν γίνεται αν οι γονείς δεν έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο.

Καταφύγιο στο Αρμένιο

Δεδομένου ότι οι πόρτες της Εκκλησίας στη Μαγνησία είναι κλειστές για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τελέσουν διπλό μυστήριο, αρκετοί είναι οι Βολιώτες που βρίσκουν… καταφύγιο στο Αρμένιο. Χθες, Κυριακή, δύο ζευγάρια από το Βόλο παντρεύτηκαν και βάφτισαν τα παιδιά τους στο γειτονικό δήμο.

Τουλάχιστον ακόμη 100 ζευγάρια Βολιωτών έχουν ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου και έχουν βαφτίσει το παιδί τους, στην Παναγία Αρμενίου, τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ισχύει στη Μαγνησία, η απαγόρευση της τέλεσης του διπλού μυστηρίου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για να κλείσει κανείς ημερομηνία για την τέλεση του διπλού μυστηρίου, μπορεί να χρειαστεί έως και πέντε μήνες νωρίτερα και αφού έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται.

Ολόκληρο το σόι της νύφης και του γαμπρού ακολουθεί την πομπή από Βόλο προς την Παναγία Αρμενίου, που ανοίγει την αγκαλιά της στα νέα ζευγάρια για τα παιδιά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.