Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

«Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια "χαμένη γενιά"»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρέμβαση Μούιζνιεκς για την ανεργία των νέων.

Οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ευρώπη, επισημαίνει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, σημειώνοντας πως τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τον Μάρτιο του 2014, καταγράφθηκαν στην Ελλάδα (56,8%), την Ισπανία (53,9%) και την Κροατία (49%).

Σε σημερινή δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Μούιζνιεκς υποστηρίζει ότι οι νέοι πληρώνουν, περισσότερο απ' όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. «Δεν είναι μόνο ότι, εξαιτίας της κρίσης, υπονομεύονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των νέων αλλά και το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση, το δικαίωμά τους για συμμετοχή, και τη θέση τους στην κοινωνία και γενικότερα, στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Στην παρέμβασή του, ο Νιλς Μούιζνιεκς σημειώνει ότι, τον Μάρτιο του 2014, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ήταν 22,8% στα 28 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι επίσης χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Ελλάδα (56,8%), Ισπανία (53,9%) και Κροατία (49,0%). Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ ήταν υπερδιπλάσιο του γενικού μέσου όρου (10,5%).

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργασίας, ο επίτροπος σημειώνει ότι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία των νέων υπερέβη το 50%, το 2013, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επιπλέον, επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης του Eurofound, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης. Η έκθεση του Eurofound -τονίζει ο επίτροπος- θέτει τον αριθμό τους, το 2011, στα 14 εκατομμύρια νέους ή στο 15,4% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 15- 29 ετών. Στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα του 20%. «Μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2014, διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των νέων Ευρωπαίων απάντησαν ότι πιστεύουν πως έχουν περιθωριοποιηθεί και αποκλειστεί από την κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας της κρίσης» αναφέρει ο επίτροπος.

«Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες και στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια "χαμένη γενιά" των απογοητευμένων νέων ανθρώπων, με σοβαρές συνέπειες για την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα» καταλήγει, στην παρέμβαση του, ο Νιλς Μούιζνιεκς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.