Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μουσική πανδαισία από τη Φιλαρμονική της Βιέννης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πραγματοποιήθηκε η «Συναυλία θερινής νυκτός» στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Παρά την κακοκαιρία που τη μετέτρεψε σε «εκδήλωση χειμερινής νυκτός» αλλά δεν στάθηκε ικανή να την ματαιώσει, η ενδέκατη στη σειρά, υπαίθρια «Συναυλία θερινής νυκτός» της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης, με ελεύθερη είσοδο, στους κήπους των πρώην θερινών ανακτόρων Σένμπρουν στην αυστριακή πρωτεύουσα, εξελίχθηκε σε μουσική πανδαισία.

Με χειμερινή ενδυμασία, αδιάβροχα και ομπρέλες, κοινό όλων των ηλικιών, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έφθανε σχεδόν τις 50.000, απόλαυσε για πάνω από δύο ώρες, μαζί με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον αντικαγκελάριο Μίχαελ Σπίντελεγκερ και αρκετούς επισήμους από το εξωτερικό, τη συναυλία που μεταδιδόταν τηλεοπτικά απευθείας σε συνολικά 80 χώρες του κόσμου.

Τη συναυλία, που ελάχιστα λεπτά της ώρας μετά το τέλος της συνοδεύτηκε από βροχή, ήταν αφιερωμένη στη φετινή 150 η επέτειο -στις 11 Ιουνίου- από τη γέννηση του Ρίχαρντ Στράους και σε αυτήν παρουσιάστηκαν έργα του, όπως και έργα των Φραντς Λίστ και Έκτορ Μπέρλιοζ από τη Φιλαρμονική της Βιέννης διήυθυνε ο Γερμανός αρχιμουσικός και πιανίστας Κρίστοφ Εσενμπαχ.

Σολίστ της συναυλίας ήταν ο διάσημος Κινέζος πιανίστας Λανγκ Λανγκ, ο οποίος πέρυσι είχε ανακηρυχθεί από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, «Πρεσβευτής της ειρήνης» και που χθες βράδυ μαζί με την ξακουστή ορχήστρα αποθεώθηκε από το κοινό.

Την υπαίθρια και με ελεύθερη είσοδο συναυλία, διοργανώνει η ίδια η Φιλαρμονική της Βιέννης, η οποία ακολουθεί, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Κλέμενς Χέλσμπεργκ, τους στόχους της πολιτιστικής πολιτικής της, να κάνει δυνατή την πρόσβαση ενός ευρύτερου κοινού στην κλασική μουσική, καθιερώνοντάς την και σε έναν χώρο πέραν του μέχρι τώρα κοινού της.

Ενώ την πρώτη χρονιά πραγματοποίησης της συναυλίας, πριν από ένδεκα χρόνια, αναμένονταν 25.000 επισκέπτες, τελικά προσήλθαν πάνω από 90.000 και πρόπερσι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 140.000 (που αποτελεί «ρεκόρ»), έχοντας συγκεντρώσει στα προηγούμενα δέκα χρόνια της πραγματοποίησή της, πολύ περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Όπως είναι διεθνώς γνωστό, με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα - το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας- η Φιλαρμονική της Βιέννης, καλωσορίζει κάθε πρώτη του νέου έτους, με πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο, την καινούρια χρονιά.

Εδώ και, ένδεκα χρόνια, με τη θερινή της συναυλία στο Σένμπρουν, πέρα από τις 100.000 και πλέον επισκέπτες κάθε χρόνο -με εξαίρεση πέρσι και φέτος που υπήρξαν «θύματα» της κακοκαιρίας- πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, υποδέχονται το καλοκαίρι, στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές κάθε Ιουνίου.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία και η Συναυλία Θερινής Νυκτός, αλληλοσυμπληρώνονται, η πρώτη παρουσιάζεται μέσα στο καταχείμωνο η δεύτερη στην αρχή του καλοκαιριού, πανάκριβα και δυσεύρετα τα εισιτήρια για την πρώτη, δωρεάν η δεύτερη.

Στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά και μόνον έργα της μουσικής «δυναστείας» των Στράους ενώ είναι ποικίλα και διαφόρων συνθετών, εκείνα που εκτελούνται στη Συναυλία στο Σένμπρουν, αλλά και οι δύο έχουν τεράστια διεθνή απήχηση και μοναδική προβολή της πρωτεύουσας της μουσικής, τη Βιέννη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.