Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

«Η σύντροφος του Πιστόριους είδε το θάνατό της»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ρίβα Στέενκαμπ είδε ότι πρόκειται να πεθάνει, σύμφωνα με έναν ειδικό της βαλλιστικής υπηρεσίας της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής ο οποίος αναπαρέστησε τις τελευταίες στιγμές της συντρόφου του Όσκαρ Πιστόριους που βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι του στην Πρετόρια τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013.

Στο σενάριο που παρουσίασε ο ειδικός της αστυνομίας, το θύμα φέρεται να είχε χρόνο να φωνάξει και να κάνει γνωστή την παρουσία του, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο πρωταθλητής των Παραολυμπιακών και Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη διάρκεια της δέκατης τρίτης ημέρας της δίκης του 27χρονου Πιστόριους, ο Κρις Μάνγκενα ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα το νεαρό μοντέλο ήταν όρθιο στην τουαλέτα όταν δέχθηκε μια σφαίρα στον γοφό και στη συνέχεια έπεσε το έδαφος και προσπάθησε να καλύψει το κεφάλι της με τα χέρια της.



Η πρώτη οπή που έχει εντοπιστεί στην πόρτα της τουαλέτας του σπιτιού του Πιστόριους βρίσκεται 93,5 εκατοστά από το έδαφος και ο γοφός της Στέενκαμπ εκτιμάται ότι βρισκόταν στα 93 εκατοστά.

«Είναι πολύ πιθανό ο τραυματισμός στον γοφό της να έγινε όταν ήταν όρθια και στραμμένη προς την πόρτα», περιέγραψε ο Μάνγκενα. «Από τον πυροβολισμό έσπασε ο γοφός της και έπεσε», πρόσθεσε.

Σε αυτή τη δεύτερη θέση ήταν που η Στέενκαμπ δέχθηκε τη δεύτερη και την τρίτη σφαίρα. Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές, όμως μία από τις σφαίρες δεν πέτυχε το μοντέλο.

Μετά τον πρώτο πυροβολισμό που προκάλεσε την πτώση της, η Ρίβα ήταν «πιθανόν καθισμένη σε αμυντική στάση», συνέχισε ο Μάνγκενα, μιμούμενος την τελευταία κίνηση της νεαρής γυναίκας με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά από το πρόσωπό της.

Μια δεύτερη σφαίρα αστόχησε, όμως μια τρίτη την βρήκε στο αριστερό μπράτσο. Η τελευταία σφαίρα την χτύπησε στη δεξιά πλευρά του κρανίου της την ώρα που βρισκόταν «με τα δύο χέρια στο κεφάλι της» και «μετά από αυτό το χτύπημα έπεσε αμέσως, με το στήθος μεταξύ της λεκάνης και της θήκης για τα περιοδικά».

Ο Πιστόριους ήταν όρθιος μπροστά από την πόρτα όταν πυροβόλησε: «Ο δράστης μάλλον δεν φορούσε τα προσθετικά του μέλη και πυροβόλησε από απόσταση μεγαλύτερη των 60 εκατοστών», εκτίμησε ο ειδικός της αστυνομίας.

Ο πρωταθλητής ισχυρίζεται ότι τρομοκρατήθηκε όταν άκουσε έναν ύποπτο θόρυβο στο σπίτι του και πυροβόλησε πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάποιον ληστή.

Ακόμη κι αν είναι δύσκολο να πείσει το δικαστήριο ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, ο Πιστόριους, που πυροβόλησε χωρίς να επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν πραγματικά σε κίνδυνο και χωρίς να βλέπει τον στόχο του, επιθυμεί να πείσει τη δικαστή ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει τη Ρίβα.

Μεταξύ των στοιχείων στα οποία βασίζει τον ισχυρισμό του είναι το μέρος από το οποίο πυροβόλησε, η ταχύτητα με την οποία έριξε τις τέσσερις σφαίρες, αλλά και η πιθανότητα η Ρίβα να μην φώναξε ώστε να κάνει γνωστή την παρουσία της.

Στο μεταξύ η δικαστής Θοκοζίλ Μασίπα ανακοίνωσε σήμερα ότι η δίκη του Πιστόριους διακόπτεται μέχρι την Δευτέρα, καθώς δέχθηκε αίτημα της εισαγγελίας η οποία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία «στην αρχή της επόμενης εβδομάδας» με την κατάθεση «τεσσάρων ή πέντε μαρτύρων».

Η εισαγγελία ζήτησε μία ολόκληρη ημέρα για να συσκεφθεί ξανά με τους μάρτυρές της, δηλαδή την Πέμπτη, ενόψει του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου που ξεκινά την Παρασκευή που είναι αργία για τη Νότια Αφρική.

Αρχικά η εισαγγελία είχε περιλάβει 107 μάρτυρες στον κατάλογό της, όμως δεν είναι υποχρεωμένη να τους καλέσει όλους να καταθέσουν, και η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Πέμπτη. Στη συνέχεια η δικαστής θα προετοιμάσει την απόφασή της, η οποία, όπως και η ενδεχόμενη ποινή, θα ανακοινωθούν αρκετές εβδομάδες αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.