Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Τα πιο συχνά λάθη στο φαγητό εν ώρα εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να καταναλώνετε.

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης επιβάλλουν σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται μία έντονη και κοπιαστική εργασιακή καθημερινότητα είτε σωματικά είτε πνευματικά.

Και επειδή όπως λέει και ο λαός «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει», η διατροφή και οι σωστές διατροφικές επιλογές πριν και κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι και στη δουλειά, μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ διαφορετικά.

Να είστε πιο αποδοτικοί, να κουράζεστε πιο δύσκολα και να ανταποκρίνεστε καλύτερα στις απαιτήσεις της εργασιακή σας καθημερινότητας. Αντίθετα λανθασμένες επιλογές, λάθη στη διατροφή σας, θα σας ρίχνουν ακόμη περισσότερο.

Ας δούμε λοιπόν λάθη και παραλείψεις αλλά και όλα όσα πρέπει να κάνετε μέχρι την επιστροφή στο σπίτι το μεσημέρι ή το απόγευμα για να νικήσετε την εργασιακή κόπωση.

1o ΛΑΘΟΣ: Δεν παίρνετε πρωινό
Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού σωματική και πνευματική.

2ο ΛΑΘΟΣ: Νηστικοί όλη την ημέρα μέχρι την επιστροφή στο σπίτι
Ακόμη και να έχετε πρωινό, θα πρέπει να προμηθεύετε συνεχώς με καύσιμη ύλη το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Όταν δεν τρώμε καθόλου μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι, τα «καύσιμα» κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα στερεύουν και τότε έχουμε αυξημένη πιθανότητα για σημαντικά μειωμένη απόδοση στο χώρο εργασίας, καθώς επίσης και αύξηση της κατανάλωσης φαγητού κατά τις ώρες που επιστρέφουμε στο σπίτι, το πολυακουσμένο πλέον «τσιμπολόγημα», και την απώλεια ελέγχου στην κατανάλωση τροφής.

3ο ΛΑΘΟΣ: Η εύκολη λύση της πίτας
Βαριά γεύματα του τύπου έτοιμες σπανακόπιτες, τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες κ.λ.π. το μόνο που σας προσφέρουν είναι να φορτώνουν τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες, κακό κορεσμένο λίπος και αλάτι. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας σε λίπος, είναι πολύ πιο δύσπεπτα, με αποτέλεσμα η καρδιά να διοχετεύει πολύ αίμα στο στομάχι και το έντερο για τη χώνεψη τους, μειώνοντας το αίμα προς τον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα; Υπνηλία, εύκολη κόπωση και πεσμένη διάθεση.

Τώρα στον αντίποδα. Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ευεξία και να νικήσουμε την εργασιακή κόπωση διατροφικά:

1. Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό στο σπίτι ή αν δεν προλαβαίνουμε οργανώνουμε πρωινό στη δουλειά (αν αυτό είναι εφικτό). Και τι πρέπει να εμπεριέχει ένα καλό πρωινό;

- 1 μερίδα γαλακτοκομικού δηλαδή γάλα ή γιαούρτι ή τυρί
- 1 μερίδα υδατανθράκων ως συνοδεία, όπως δημητριακά, ψωμί με μέλι ή σκέτο, ψωμί με τυρί ή ένα αυγό, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ και πολλά άλλα
- 1 φρούτο ή ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών

2. Ανά τρεις ώρες γεμίζουμε τι μπαταρίες μας, τροφοδοτούμε το μυαλό και το σώμα μας με ενέργεια. Ακόμη και αν έχουμε φάει πρωινό, κάποια στιγμή τα καύσιμα τελειώνουν. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε σνακ ενέργειας ανά τουλάχιστον 3 ώρες όπως: φρούτα, χυμούς φρούτων ή λαχανικών, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, λίγη σοκολάτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια ή κράκερ, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ. Πάρτε λοιπόν μαζί σας στη δουλειά ή φροντίστε να βρίσκετε τουλάχιστον ένα σνακ ανά τρίωρο, ανάλογα με το τι ώρα θα γυρίσετε στο σπίτι.

3. Αν πρόκειται να γυρίσετε το απόγευμα μην βάζετε κανονικό γεύμα το μεσημέρι, γιατί το στομάχι σας θα κλέψει ενέργεια από τον εγκέφαλό σας και θα έχετε έντονη υπνηλία. Έχετε ένα ελαφρύ γεύμα όπως μια σαλάτα με τυρί ή τόνο ή λίγο κοτόπουλο ή ένα σάντουιτς ή τοστ ή μια μικρή μπαγκέτα με τυρί, ζαμπόν ή γαλοπούλα και λαχανικά.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.