Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Σε πρόγραμμα «λίφτινγκ» αγάλματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της πρωτεύουσας, συνθέτοντας ένα υπαίθριο μουσείο της νεότερης γλυπτικής τέχνης. Τα γλυπτά του δήμου Αθηναίων, που κοσμούν αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, δυστυχώς δεν χαίρουν της προσοχής που τους αξίζει.

Συχνά πέφτουν θύματα κλοπών, βανδαλισμών, ενώ πολλές φορές γίνονται καμβάς, για να εκφραστεί η λαϊκή οργή. Ακόμα και στην περίπτωση που γλιτώσουν από την καταστροφική μανία των ανθρώπων, δέχονται βαριά πλήγματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος Αθηναίων πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα αποκατάστασης των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης, καθώς το συμβούλιο δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε τους τεχνικούς όρους σχετικού διαγωνισμού.



Συνολικά 100 έργα εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 771,2 εκατ. ευρώ.Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο μήνες και το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αποκατάσταση 100 γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα, στήλες, ελεύθερες συνθέσεις), που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων.

Συνολικά, στο δήμο ανήκουν περί τα 200 γλυπτά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.

Στην πλειψηφία τους έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από συνεχείς βανδαλισμούς και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν φθορές και διάβρωση των μετάλλων, αποσάθρωση ή ασβεστοποίηση των επιφανειών τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.