Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Περισσότεροι από 1,3 εκατ. εργαζόμενοι και συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα εκατομμύριο και πλέον εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από ένα μήνα μέχρι και ένα χρόνο, ενώ περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι περιμένουν την σύνταξή τους, έχοντας καταθέσει τους φακέλους τους εδώ και μήνες.

Και ενώ οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών ή και στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, που τυπικά θα έπρεπε να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, το δημόσιο απλώς καθυστερεί, με τους επικεφαλής των ταμείων και τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας να υποστηρίζουν ότι από του χρόνου θα είναι καλύτερα...

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο της ανεργίας, δέχονται ακόμη και συμβολικά ποσά, αντί μισθού ή ακόμη και τρόφιμα ή κουπόνια αντί δώρου.

Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Στην ουρά χιλιάδες συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι θα μείνουν –όπως και τόσους μήνες– χωρίς σύνταξη και τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβάλλει, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως όμως ο φόβος νέων, σκληρών αλλαγών στο ασφαλιστικό, σπρώχνουν χιλιάδες ασφαλισμένους στην έξοδο.

Εκτιμάται δε, ότι για το δημόσιο, το κόστος συνταξιοδότησης όλων όσων περιμένουν στην ουρά, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ΙΚΑ, καθώς ανέρχονται σε 175.00 οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους. Για τις περιπτώσεις που η σύνταξη βγαίνει μόνο από το ΙΚΑ (δεν είναι διαδοχική) το χρονικό διάστημα αναμονής φτάνει τους 12 με 14 μήνες. Εάν όμως πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, η αναμονή φθάνει και τα δύο έτη.

Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ. Το χρονικό διάστημα απονομής της σύνταξης κυμαίνεται από 12 έως 16 μήνες.

Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση. Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 2 χρόνια.

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί. Από αυτές οι 15.000 είναι περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ένσημα μόνο στον ΟΑΕΕ και όμως χρειάζεται να περιμένουν έως και 1 έτος για να πάρουν τη σύνταξή τους. Άλλες 6.000 περιπτώσεις είναι διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα Ταμεία, και χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη για να απονεμηθούν στους δικαιούχους.

Στο δημόσιο, βρίσκονται στην ουρά περίπου 30.000 περιπτώσεις. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται φτάνουν έως και το ένα έτος.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων παρατηρούνται στο ΝΑΤ, αλλά και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.