Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο λογαριασμός στους συνταξιούχους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας, που φθάνουν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Έχοντας ως στόχο να αποφύγει το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιου χαρακτήρα μέτρων και με το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 μεταξύ των εκτιμήσεων της τρόικας και της κυβέρνησης να παραμένει αγεφύρωτο, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια για νέα μέτρα. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα επηρεάσουν, όμως, τα εισοδήματα πολλών κοινωνικών ομάδων.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταλήξει σε μια λίστα μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ, στέλνοντας το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού στους συνταξιούχους προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, με την τρόικα να χαρακτηρίζει φιλόδοξους τους στόχους για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από το κυνήγι της εισφοροδιαφυγής και να ζητά μέτρα άμεσης απόδοσης, το σχέδιο που συζητούν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προβλέπει την εξοικονόμηση πόρων από την περικοπή επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

«Μαχαίρι» όμως αναμένεται να μπει και στις κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων στα ευγενή ταμεία και συγκεκριμένα όσων παίρνουν άνω των 1.900 ευρώ.

Σχεδιάζεται, επίσης, η αύξηση της φορολόγησης στα είδη καπνού και στα ποτά με την κυβέρνηση να αναμένει έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Περίπου 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ ενώ τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Την λίστα συμπληρώνουν εκτιμώμενα έσοδα 60 εκατ. ευρώ από τον νέο γύρο συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων οργανισμών και 40 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση, η οποία θα προέλθει από τις απολύσεις 11.000 δημοσίων υπαλλήλων και από την διαθεσιμότητα 12.500 εργαζομένων εντός του 2014.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.