Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

30 Αυγούστου οι βάσεις των Πανελλαδικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tην Παρασκευή 30 Αυγούστου θα ανακοινώσει -κατά πάσα πιθανότητα- το υπουργείο Παιδείας τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών, που έλαβαν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πάρα το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν πτώση των βάσεων, οι ενδιαφερόμενοι αγωνιούν, αφού για πολλούς η εισαγωγή στη σχολή της επιθυμίας τους κρίνεται από ελάχιστα μόρια και έτσι μόνο η ανακοίνωση των επιτυχόντων θα βάλει τέλος στο βασανιστήριο της αναμονής.

Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κάνουν τις τελικές διασταυρώσεις των στοιχείων και όπως τόνισαν στο «Εθνος» υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό κώλυμα, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 του μήνα.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά στις φετινές προτιμήσεις των υποψηφίων σχετικά με την επιλογή των σχολών -όπως καταγράφηκαν στα μηχανογραφικά δελτία- όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν σε πτώση των βάσεων ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές, με εξαίρεση τις στρατιωτικές, όπου η άνοδος είναι αναμενόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι στις στρατιωτικές σχολές οι θέσεις των εισακτέων μειώθηκαν δραστικά ενώ οι επιτυχόντες θα φοιτήσουν σε αυτές όχι από φέτος αλλά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

Η πτώση των βάσεων φέτος αναμένεται να είναι εντυπωσιακή και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσει και θα ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μόρια. Στις περιζήτητες σχολές, τα μόρια θα έχουν επίσης καθοδική πορεία ακόμη και στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι εκτιμήσεις
Η κίνηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται ως εξής:

1ο Ε.Π.: Εως 300 λιγότερα μόρια, σε σχέση με πέρυσι, θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στις Νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ λίγο μικρότερη θα είναι η πτώση σε τμήματα Φιλολογίας. Στα Παιδαγωγικά τμήματα, αναμένεται μικρή μείωση μόνο στα ιδρύματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

2ο, 4ο Ε.Π.: Οι φυσικομαθηματικές σχολές αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως 400 με 500 μόρια ενώ οι «πύλες» στις Πολυτεχνικές, όπου δόθηκαν φέτος επιπλέον θέσεις θα ξεκλειδώσουν με περίπου 500 ή ακόμη και 600 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι.

3ο Ε.Π.: Σε σημαντική υποχώρηση των βάσεων οδηγούνται όλα τα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Η πτώση στις 24 πανεπιστημιακές σχολές του πεδίου θα ξεκινήσει από τα 100 με 150 μόρια για τις Ιατρικές και θα σταματήσει μέχρι τα 300 για ορισμένες Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Νοσηλευτικές.

5ο Ε.Π.: Σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα οι βάσεις θα πέσουν ακόμη και πάνω από τα 700 μόρια, ενώ στα πρωτοκλασάτα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων οι υποψήφιοι θα χρειαστούν 400 έως 600 λιγότερα μόρια από πέρυσι.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.