Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

10 "τονωτικά" για τον εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ένα μυαλό έχω, πώς να τα κάνω όλα!», λέμε συχνά ή ακούμε τους άλλους να παραπονιούνται για το γεγονός ότι το μυαλό τους τούς προδίδει πολλές φορές σε αυτά που κάνουν ή σε αυτά που πρέπει να θυμηθούν. Η κόπωση του εγκεφάλου και οι όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις που έχουμε από το μυαλό μας μάς φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όταν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε ή να διαχειριστούμε κάποια πράγματα. Για το λόγο αυτό διαβάστε την ακόλουθη λίστα και… ενδυναμώστε το μυαλό σας!

1. Πιείτε καφέ

Φυσικά, η συνεχής έλλειψη ύπνου και η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν είναι θετικά για τον οργανισμό, αλλά η βραχυπρόθεσμη επίδραση της καφεΐνης σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στη συγκέντρωση και βελτιώνει τη λογική σκέψη ή το χρόνο αντίδρασης.

2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας λίγο κρασί

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Πρόσφατες έρευνες Νορβηγών επιστημόνων υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν κρασί με μέτρο έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη απόδοση στα τεστ γνωστικής λειτουργίας από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ, με τις γυναίκες να υπερέχουν.

3. Αφεθείτε στις αχτίδες του ήλιου

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και το δέρμα, αλλά η βιταμίνη D που λαμβάνεται από τον ήλιο είναι χρήσιμη για τον εγκέφαλο, καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι λουόμενοι ως εθελοντές τα έχουν καταφέρει καλύτερα σε διάφορες εργασίες από εκείνους που δεν κολυμπούν καθόλου.

4. Αφήστε ελεύθερες τις σκέψεις σας

Όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων μελετών, μερικές φορές είναι καλύτερο να απελευθερώσει κάποιος τις σκέψεις του να σκεφτεί κάτι άσχετο και κατόπιν να ασχοληθεί με την επίλυση ενός προβλήματος ή να επιστρέψει στην εργασία του.

5. Σκεφτείτε φωναχτά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ο άνθρωπος μιλά φωναχτά με τον εαυτό του μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη νοημοσύνη του. Άλλωστε ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

6. Χορέψτε

Ο χορός απαιτεί ακριβή ψυχοκινητικό συντονισμό, κάτι που ενισχύει την προσοχή και έχει θετική επίδραση στον προσανατολισμό στο χώρο. Η εκμάθηση νέων βήματα στο χορό κάνει επίσης τη διαδικασία της σκέψης πιο ευέλικτη.

7. Φροντίστε τη διατροφή σας

Η ποιότητα των τροφίμων έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στον εγκέφαλο όσο και σε όλο το σώμα, μειώνοντας την κούραση και βελτιώνοντας τη διανοητική προσπάθεια.

8. Παίξτε «Tetris»

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα προέκυψαν από τους επιστήμονες που μελέτησαν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού «Tetris»: Αύξηση της ποσότητας της φαιάς ουσίας, βελτίωση στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σχετικά με τη χωρική σκέψη καθώς και αύξηση της συνολικότερης πνευματικής απόδοσης.

9. Γυμναστείτε

Η φυσική αγωγή δεν θα αυξήσει το επίπεδο του δείκτη νοημοσύνης αλλά θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

10. Μην τρώτε όλο σας το φαγητό

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πεινασμένοι αποδίδουν καλύτερα και έχουν υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες από τους χορτάτους. Όταν ο εγκέφαλος «αισθάνεται» πείνα, η ένταση της εργασίας αυξάνεται για να μειωθεί η αναζήτηση τροφής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.