Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

«Διάβαζα στο κελί για να μπω στο πανεπιστήμιο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πίσω από τα σίδερα της φυλακής βρήκε την όρεξη, αλλά και τον τρόπο να μελετήσει. Χωρίς να γνωρίζει ελληνικά όταν μπήκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα, κατάφερε να τα μάθει άπταιστα, να δώσει Πανελλαδικές και να είναι ένα βήμα πριν από την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο.

Ο 24χρονος Ρόκας, από το Βίλνιους της Λιθουανίας, δεν θέλει να πει πολλά για το παρελθόν του. «Ήρθα τότε εδώ για συγκεκριμένο παράνομο σκοπό. Έκανα κάτι που δεν έπρεπε να, γι’ αυτό άλλωστε και τιμωρήθηκα με αρκετά χρόνια φυλακής. Ελπίζω βέβαια, στο Εφετείο τον ερχόμενο Νοέμβριο η ποινή μου να μειωθεί», αρκείται απλώς να πει.



Ο ίδιος μόλις έχει πάρει στα χέρια του το τιμητικό δίπλωμα από τους υπεύθυνους του σχολείου των φυλακών για τις εξαιρετικές, τηρουμένων των συνθηκών, επιδόσεις του κατά την εφετινή σχολική χρονιά.

Αρχές του 2010, τον πρώτο κιόλας καιρό της κράτησής του, εισήχθη στην Ά Γυμνασίου. Σε διάστημα έξι-εννέα μηνών ήταν σε θέση να επικοινωνεί. Τον επόμενο χρόνο τέλειωσε και τη Β’ Γυμνασίου, οπότε και προήχθη απευθείας στην αντίστοιχη τάξη Λυκείου.

Φέτος κυνήγησε το όνειρό του να μπει σε πανεπιστημιακή σχολή: «Έπιασα γύρω στα 15.200 μόρια, αν και μπορούσα και καλύτερα. Μπαίνω μάλλον σε ΑΕΙ- κάτι σχετικό με Φυσική ή Μαθηματικά θα διαλέξω να σπουδάσω. Ελπίζω μόνο να είμαι τυχερός, ώστε να παίρνω και εγώ άδεια, όπως και άλλοι κρατούμενοι, για να βγαίνω κάποιες ώρες της εβδομάδας και να παρακολουθώ τα μαθήματα», λέει στα «ΝΕΑ».



«Έπρεπε να αφιερώνω αρκετό χρόνο στο διάβασμα, υπό αντίξοες συνθήκες. Προσπαθούσα να διαβάζω μόνος μου, αν και με τόση φασαρία σε θάλαμο με 22 συγκρατούμενους, δύσκολα μπορείς να συγκεντρωθείς. Παρ’ όλα αυτά, όσο άντεχα, το πάλευα», τονίζει.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.