Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Έφτιαξαν τον λεπτομερέστερο ψηφιακό εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο υψηλής ανάλυσης του ανθρώπινου εγκεφάλου ανέπτυξαν Γερμανοί και Καναδοί ερευνητές, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που διήρκεσε δέκα χρόνια.

Ο «Μεγάλος Εγκέφαλος», όπως ονομάστηκε, δείχνει την ανατομία του εγκεφάλου με μικροσκοπική λεπτομέρεια για πρώτη φορά στην εκπληκτική ανάλυση των 20 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου).

Ειδικότερα οι επιστήμονες τεμάχισαν τον εγκέφαλο μιας 65χρονης νεκρής γυναίκας σε 7.400 τμήματα, τα οποία χρωματίστηκαν για να αποκαλύψουν την αρχιτεκτονική των κυττάρων και σαρώθηκαν από υπολογιστές για την δημιουργία του ψηφιακού εγκεφάλου.

Κάθε τμήμα είχε το μισό πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, ενώ στο πλαίσιο της διαδικασίας εντοπίστηκαν και απεικονίζονται 80 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Ο «Μεγάλος Εγκέφαλος», που είναι διαθέσιμος στο Διαδίκτυο, αποτελεί το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο εγκεφάλου που παρουσιάζει έναν ρεαλιστικό ανθρώπινο εγκέφαλο με όλα τα κύτταρα και τις δομές του.

Το project εντάσσεται στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Εγκεφάλου και οι επιστήμονες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον «Μεγάλο Εγκέφαλο» στη διεύθυνση CBRAIN (https://bigbrain.cbrain.mcgill.ca/).

Ο «Μεγάλος Εγκέφαλος», που θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς, θα βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν διάφορες ασθένειες σε μικροσκοπική κλίμακα ή θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν οδηγός για την τοποθέτηση ηλεκτροδίων για τη διέγερση του εγκεφάλου, θεραπεία που εφαρμόζεται στη νόσο Πάρκινσον.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.