Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ποια είναι η σωστή διατροφή στη σχολική ηλικία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι τροφές που δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη δίαιτα των παιδιών.

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας λόγω της υψηλής σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας, αλλά και της συνεχούς ανάπτυξής, έχουν και υψηλές διατροφικές απαιτήσεις.

Η άστοχη επιλογή τροφών στη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα απαιτητικής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διατροφικές διαταραχές όπως: η κακή θρέψη, η τερηδόνα των δοντιών, η παχυσαρκία, η υπερκινητικότητα, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου και του ιωδίου, η αναιμία και η ραχίτιδα.

Το πρωινό είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αν και οι περισσότεροι από εμάς (ενήλικες και παιδιά) συνηθίζουμε να αμελούμε.

Ειδικότερα στα παιδιά, ένα πρωινό που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μέλι και κάποιο φρούτο, είναι απαραίτητο διότι θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται, τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική τους δραστηριότητα.

Το μεσημέρι και το βράδυ, η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και να μην αποκλείονται τροφές, όπως π.χ. όσπρια ή ψάρι.

Γενικότερα, από το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπουν:

- Τα λαχανικά και τα φρούτα (και οι φυσικοί χυμοί), ως πηγές βιταμινών (π.χ. βιταμίνη C), αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών.

- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως πηγές ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων.

- Το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο, ως πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου.

- Το ψάρι, ως πηγή ιωδίου και φωσφόρου

- Το ψωμί και τα όσπρια, για φυτικές ίνες και ενέργεια.

- Το ελαιόλαδο, ως βασική πηγή λίπους.

Τα παραπάνω, στο πλαίσιο ενός ημερήσιου διατροφικού προγράμματος από 3 γεύματα και ενδιάμεσα σπιτικά σνακ βοηθούν στην καλύτερη απόδοση των παιδιών στα σχολικά τους μαθήματα αλλά και στη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.