Τρίτη 21 Μαΐου 2013

"Μαύρη" εργασία για 4 στους 10

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ποσοστό 39,4% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 17.189 επιχειρήσεις όπου εντοπίσθηκαν 6.765 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% από τον αριθμό των 5.072 αλλοδαπών εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και οι 4.165 Έλληνες, που συνιστούν το 34,4% των 12.117 των Ελλήνων εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Το ΣΕΠΕ υποστηρίζει, ότι τα ποσοστά αυτά της αδήλωτης εργασίας είναι ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου καθώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και διενεργούνται είτε μετά από καταγγελίες είτε σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα.

Πρόκειται για κλάδους όπως τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), επιχειρήσεις Φασόν.



Την ίδια στιγμή πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποτυπώνουν μία μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας με αύξηση των προσλήψεων και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, για το Α’ τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά από το 2010, διαπιστώνεται αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ακόμη, οι εργοδότες οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίοδο προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, επέλεξαν την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 23,37%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Το Α’ τρίμηνο του 2013 μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας ενώ αντίστοιχα, το Α’ τρίμηνο του 2012, είχε καταγραφεί μετατροπή 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτυπώνεται μείωση κατά 12% στις συμβάσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και κατά 0,96% στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.