Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

«Υγιείς νεφροί για μια ζωή, stop στη νεφρική βλάβη»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το βασικό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού στις 14 Μαρτίου.

Πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ασθένεια, η οποία οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται και από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

«Δηλαδή, οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πλουμής Πασαδάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία από το 2006 εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, φέτος 14 Μαρτίου.

Με βασικό σύνθημα «Υγιείς νεφροί για μια ζωή, stop στη νεφρική βλάβη»,η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία μέσα από διάφορες δράσεις θα επιδιώξει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης. Επίσης, σε συνεργασία με την «Βιοϊατρική» και όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα της σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (συνολικά 28 κέντρα) θα προσφέρει δωρεάν προ-συμπτωματικό έλεγχο την εβδομάδα από 19 έως 23 Μαρτίου. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται με αιμοληψία σε άνδρες και γυναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 50 ετών για την μέτρηση της κρεατινίνης ορού και τον υπολογισμό του ρυθμού της νεφρικής λειτουργίας (e-GFR).

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, αρκεί ένα τηλέφωνο στο 210 6966100 για να κανονίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος το ραντεβού για την εξέταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Οξεία Νεφρική Βλάβη, είναι μια ξαφνική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά, εφόσον η Οξεία Νεφρική Βλάβη, ανάλογα με την αιτία, είναι συνήθως παροδική και αναστρέψιμη. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» ή και «απώλεια τις νεφρικής λειτουργίας», είπε ο κ. Πασαδάκης, προσθέτοντας ότι η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, στην καθυστερημένη διάγνωση, στην κακή διαχείριση και στην παρατεταμένη νοσηλεία.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο γ.γ. της Νεφρολογικής Εταιρείας Στέλιος Παναγούτσος και σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, στα 30 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 2000 περιστατικά Οξείας Νεφρικής Βλάβης σε νοσηλευόμενους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το 38% από αυτούς (οι 760) εμφανίζουν νεφρική βλάβη λόγω αφυδάτωσης και από αυτούς το 34% (οι 258) χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση και το 22% δηλαδή 167 πέθαναν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Αγγλία, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 750.000 ασθενείς εμφανίζουν Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ). Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήπια μορφή ΟΝΒ, που σημαίνει προσωρινή απώλεια του 20 - 30% της νεφρικής λειτουργίας. Οι υπόλοιποι παρουσιάζουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν 30-50% πιθανότητα να πεθάνουν. Από το σύνολο των ασθενών με ΟΝΒ υπολογίζεται ότι 120.000 - 360.000 ασθενείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας. Το κόστος περίθαλψης αυτών των ασθενών υπολογίζεται σε 434 - 620 εκατομμύρια λίρες.

Επίσης, στις ΗΠΑ το 21% και στην Αυστραλία το 20% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά ασθενείς που εμφανίζουν ΟΝΒ και σύμφωνα με τους ειδικούς υπολογίζεται ότι 30% αυτών των νεφρικών βλαβών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.