Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Οδηγίες ΙΣΑ για παραπλανητικές διαφημίσεις γιατρών! Τι δεν επιτρέπεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάρτι κάνουν στο διαδίκτυο διάφοροι γιατροί αλλά και διαγνωστικά κέντρα που δε διστάζουν είτε να κάνουν προσφορές για ιατρικές εξετάσεις είτε ακόμη και να πωλούν ιατρικές συνταγές και φάρμακα μέσα από το ίντερνετ. Τι οδηγίες δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) για τα μέλη του.

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι γιατρός της Αθήνας παθολόγος στην ειδικότητα, πωλούσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας συνταγές φαρμάκων αποστέλλοντας μάλιστα το πολύτιμο “υλικό” ακόμη και delivery στα σπίτια των ασθενών, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους. Άλλωστε εκτός από παράνομο είναι και αντιδεοντολογικό και εμπίπτει και στους πειθαρχικούς νόμους των ιατρικών συλλόγων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αφού εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για το συγκεκριμένο περιστατικό υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται κάθε είδους παραπλανητική διαφήμιση και μέσω του διαδικτύου.
Όπως αναφέρει: “Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει την αντιδεοντολογική συμπεριφορά ιατρών, οι οποίοι παρουσιάζονται στο διαδίκτυο με τρόπο που απάδει του ιατρικού λειτουργήματος. Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ έχει λάβει σωρεία καταγγελιών, διότι έχει δημιουργηθεί διαδικτυακός χώρος, στον οποίο γίνεται διαδικτυακή παραγγελία συνταγών και παραλαβή τους από το ιατρείο του διαφημιζόμενου ιατρού. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό χώρο ο ασθενής απλά συμπληρώνει σε φόρμα τα στοιχεία του και χωρίς προηγούμενη εξέταση του ολοκληρώνεται η διαδικασία”.
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν. 3418/2005 (ΦΕΚ Α’ 287) τα ιατρικά πιστοποιητικά, καθώς και οι ιατρικές συνταγές προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέταση του ασθενούς.

Επίσης ο ΙΣΑ σημειώνει ότι απαγορεύεται κάθε διαφήμιση ή παρουσίαση σε ιστοσελίδα, η οποία παραπλανά το κοινό ή οδηγεί με αντιδεοντολογικό τρόπο σε συγκριτική εκτίμηση ψευδών προσόντων μεταξύ των ιατρών, ως εκ τούτου “καταδικάζουμε την συγκεκριμένη προβατική συμπεριφορά και επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλα τα μέλη μας για τη πιστή τήρηση των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.