Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Που διαφωνούν κυβέρνηση-τρόικα για τα δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νομοσχέδιο που αφορά στις ρυθμίσεις των ενυπόθηκων τραπεζικών δανείων των ενήμερων οφειλετών καθώς και στις τροποποιήσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγές θέλουν την τρόικα από τη μια για πρώτη φορά να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών με εισόδημα έως 25.000 ευρώ (το οποίο έχει προκύψει μετά από μείωση 35% σε σχέση με το 2010) και μάλιστα να το χαρακτηρίζει ως “παγκοσμίως πρωτότυπο μέτρο” ωστόσο από την άλλη πλευρά πιέζει για το “ψαλίδισμα” ευνοϊκών διατάξεων. Πληροφορίες θέλουν οι δανειστές να παραμένουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο διάθεσης περισσότερων κεφαλαίων στις τράπεζες καθώς το κόστος και το εύρος των διευκολύνσεων δεν είναι σε θέση κανείς να το υπολογίσει με ακρίβεια. Μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες ξεκινούν τη διαδικασία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου η τρόικα θέλει να κλείσει κάθε πιθανότητα χορήγησης πρόσθετων κεφαλαίων.

Έτσι οι διαπραγματεύσεις τρόικας – υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:

-Η τρόικα ζητά να μπει “πλαφόν” στο ανεξόφλητο υπόλοιπο των νοικοκυριών που θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα βάζει όριο τις 120.000 ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει στην αύξηση αυτού του ποσού, υποστηρίζοντας ότι οι οικογένειες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος κατά 35% και έχουν πέσει στα 25.000 ευρώ, είχαν δανειστεί περισσότερα χρήματα.

-Οι δανειστές ζητούν στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος για τις δόσεις των δανείων να γίνεται από τις τράπεζες ανά εξάμηνο η επανεξέταση των δικαιούχων. Το υπουργείο είχε προτείνει ανά δύο χρόνια, η τρόικα έλεγε πριν από μέρες ανά χρόνο και τώρα διατυπώνει θέση για έξι μήνες. Το υπουργείο αντιτείνει ο έλεγχος να γίνεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

-Η τρόικα ζητά όλο το νέο πλαίσιο να επαναξιολογείται ανά έξι μήνες. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να έχει την επιστασία η Τράπεζα της Ελλάδας και όχι οι τράπεζες.

-Οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στο ανώτατο ύψος της περιουσίας (καταθέσεις και ακίνητα) που πρέπει να θεσπιστεί για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στη ρύθμιση. Αυτό είναι οι 300.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.