Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Οι διευκρινίσεις του ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινίσεις για την ένταξη ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) δίνει με την Αρ. A32/1150/6 από 4/1/2013 το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η εγκύκλιος αφορά στις προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο Πίνακα ΒΑΕ, των καθαριστών και των καθαριστριών δημόσιων σχολείων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, των ηλεκτρολόγων των μηχανοξυλουργών και των χειριστών ξυλουργικών μηχανημάτων.

Σχετικά με τις καθαρίστριες των σχολείων η εγκύκλιος αναφέρει ότι για την ένταξη στο νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών, απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία ο εργαζόμενος να παρέχει εργασία τουλάχιστον 6 ωρών την ημέρα, σε πενθήμερη απασχόληση, ή 30 ωρών την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά σε εργαζόμενους στον καθαρισμό των δημοσίων σχολείων με συμβάσεις έργου στις οποίες δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ως προς το χρόνο απασχόλησης, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά γίνεται εφόσον το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους ανέρχεται σε 672,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επειδή δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί από το περιεχόμενο των συμβάσεων, εάν οι εργαζόμενοι αυτοί εκπληρώνουν τον όρο της «πλήρους απασχόλησης», αποφασίσθηκε να συσχετισθεί η ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τους με το ποσό το οποίο, δικαιούται να λάβει μηνιαίως ο καθαριστής ή η καθαρίστρια για εβδομαδιαία απασχόληση 30 ωρών.

Η εγκύκλιος επικαλείται τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις Διαιτητικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες, το κατώτατο ημερομίσθιο των καθαριστών και των καθαριστριών για το έτος 2012 έχει διαμορφωθεί σε 37,32 ευρώ και το αντίστοιχο ωρομίσθιο σε 5,60 ευρώ.

Κατά συνέπεια, για 30 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 672,00 ευρώ (5,60 × 30 ώρες × 4 εβδομάδες).

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ διευκρινίζει επίσης ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο νέο πίνακα ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι απασχολούνται στη τριτογενή παραγωγή, στην οποία ανήκουν οι οικονομικές μονάδες παραγωγής υπηρεσιών (π.χ. υγεία, εκπαίδευση, τουρισμός, τράπεζες, επικοινωνίες).

Στον πίνακα ΒΑΕ εντάσσονται ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται σε εργοστάσια και μονάδες παραγωγής.

Στον όρο «μονάδες παραγωγής» περιλαμβάνεται η παραγωγή με την τεχνική του όρου σημασία (δηλ. ο μετασχηματισμός της πρώτης ύλης σε αγαθά).

Επίσης δεν εντάσσονται στον πίνακα, «μηχανοξυλουργοί, χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων», που απασχολούνται στο Δημόσιο και σε Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας).

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ιδρύματος η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μόνο όσους εργάζονται «σε επιχειρήσεις κατασκευής επίπλων, κουφωμάτων, παρκετών και λοιπών ειδών από ξύλο».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.