Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Σχέση κληρονομικού καρκίνου παχέος εντέρου και ορισμένων τροφίμων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποκάλυψε έρευνα στην Ολλανδία.

Μεταξύ των ανθρώπων με γενετική προδιάθεση για καρκίνο παχέος εντέρου, όσοι ακολουθούν διατροφή υψηλή σε junk food εμφανίζουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Akke Botma, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν τον συγκεκριμένο πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω της γενετικής μετάλλαξης που φέρουν αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των όγκων ακολουθώντας πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η έρευνα της Botma είναι η πρώτη που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ ορισμένων τροφίμων και του υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου στη συγκεκριμένη ομάδα και δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπεύθυνη είναι η διατροφή.

Όλοι οι άνθρωποι της έρευνας είχαν σύνδρομο Lynch, γενετική διαταραχή που προδιαθέτει ανθρώπους στον καρκίνο σε νεότερες ηλικίες και επηρεάζει έναν στους 660 ανθρώπους.

Μέχρι το 70% των ανθρώπων με σύνδρομο Lynch θα εμφανίσουν καρκίνο παχέος εντέρου. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν το σύνδρομο τέτοιοι καρκίνοι θεωρείται ότι επηρεάζονται από τη διατροφή, ιδιαίτερα το αλκοόλ και το κατεργασμένο κρέας, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Cancer».

Η Botma, στο Wageningen University της Ολλανδίας, εντόπισε 486 ανθρώπους με σύνδρομο Lynch από εθνική βάση δεδομένων οικογενειών με κληρονομικό κίνδυνο καρκίνου.

Στην έναρξη της έρευνας ρώτησε τους συμμετέχοντες για τη διατροφή τους και στη συνέχεια κατηγοριοποίησε τον καθένα με βάση αν κατανάλωνε χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές ποσότητες τροφίμων εντός 4 διατροφικών ομάδων.

Στις ομάδες τροφίμων περιλαμβάνονταν μια στην οποία κυριαρχούσαν φρούτα, λαχανικά και ολικά σιτηρά, άλλη υψηλή σε κρέας και καφέ, τρίτη που έμοιαζε με μεσογειακή διατροφή και τέταρτη που ήταν υψηλή σε τηγανιτά σνακ, πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικά διαίτης.

Η Botma ανακάλυψε ότι σε 20 μήνες, 56 από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 12%, ήταν θετικοί σε όγκους του παχέος εντέρου, προπομπό καρκίνου.

Από τις 4 ομάδες μόνο η ομάδα του junk food έδειξε κάποια σχέση με διαφορετικό κίνδυνο για ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου.

Από τους 160 ανθρώπους με χαμηλό σκορ στη διατροφή με junk food 17 εμφάνισαν όγκους, ενώ 18 από τους 160 ανθρώπους που κατανάλωσαν την περισσότερη junk food εμφάνισαν όγκους.

Οι αριθμοί αρχικά φάνηκαν παρόμοιοι αλλά έχοντας λάβει υπόψη το κάπνισμα και άλλους παράγοντες κινδύνου οι ερευνητές καθόρισαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα με τις υψηλές ποσότητες junk food είχαν διπλάσιες πιθανότητες για όγκους στο παχύ έντερο.

Ο Dr. Mala Pande, του Texas MD Anderson Cancer Center, στο Houston, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πούμε γιατί το junk food συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτού του είδους τους όγκους.

Δήλωσε ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν υποδείξει ότι τα υψηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο αλλά είναι αδύνατον να καταλήξουμε από αυτή την έρευνα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.