Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η UNAIDS εκτιμά ότι το τέλος της επιδημίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πραγματικότητα μπορεί να γίνει το τέλος της επιδημίας του AIDS, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS) χάρη στην καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία, αλλά και την πρόληψη της προσβολής από τον ιό HIV που προκαλεί τη νόσο του AIDS.

Ο αριθμός των θανάτων στον κόσμο από το AIDS μειώθηκε ελαφρά το 2011, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε 1,7 εκατομμύριο (μείωση 5,6%), επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της UNAIDS που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Επίσης και τα νέα κρούσματα μειώθηκαν πέρυσι, πέφτοντας στα 2,5 εκατομμύρια (έναντι 2,6 εκατομμυρίων το 2010), κυρίως τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών (330.000 έναντι 370.000 το 2010). Από το 2001 τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 20%.

Βάσει των στοιχείων αυτών μια νέα εποχή ελπίδας ξεκινάει για τις χώρες και τις κοινότητες του κόσμου που είχαν πληγεί σφόδρα στο παρελθόν από το AIDS, επισημαίνεται στην έκθεση.

Για τους ειδικούς του ΟΗΕ, το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του AIDS σημείωσε μια ελαφρά αύξηση πέρυσι, φτάνοντας τα 34 εκατομμύρια, έναντι των 33,5 εκατομμυρίων που ήταν το 2010.

«Παγκοσμίως υπολογίζουμε ότι το 0,8% των ενηλίκων στον κόσμο, ηλικίας 15 ως 49 ετών, ζει με τον ιό HIV, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών και των περιοχών όσον αφορά το βαθμό που έχουν πληγεί από την επιδημία», επισημαίνεται στην έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η Αφρική παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με σχεδόν έναν ενήλικα στους 20 να ζει με τον ιό HIV. Οι Αφρικανοί που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύουν το 69% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στον κόσμο. Επίσης 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος από AIDS στην περιοχή αυτή του κόσμου και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των παιδιών που έχουν προσβληθεί από AIDS ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Ασία έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με σχεδόν 5 εκατομμύρια φορείς και 309.000 θανάτους.

Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 92.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011 και στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 7.000.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν ωστόσο ανησυχία όσον αφορά τα νέα κρούσματα που υπάρχουν σε μερικές περιοχές του κόσμου. Στη Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε περισσότερο από 25% από το 2001. Επίσης τα νέα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία άρχισαν επίσης να αυξάνονται στα τέλη της δεκαετίας του 2000, έπειτα από μια σταθεροποίησή τους για πολλά χρόνια.

Με χρονικό ορίζοντα το 2015, η UNAIDS υπολογίζει ότι θα χρειάζονται ετησίως από 22 ως 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του αγώνα κατά του AIDS.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.