Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Περικοπές επιδομάτων παιδιών με αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ.

Την απρόσκοπτη και ίση πρόσβαση των παιδιών με αναπηρίες στους δημόσιους χώρους παιγνιδιού διεκδικούν οι γονείς παιδιών με εγκεφαλική ή άλλου είδους παράλυση. Ο παγκύπριος σύνδεσμος «Αγκαλιά Ελπίδας» ξεκινά εκστρατεία για τα δικαιώματα των παιδιών να απολαμβάνουν το παιγνίδι στα δημόσια πάρκα. Με ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος εκφράζει τη λύπη που νιώθουν οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, καθώς, όπως διαπιστώνουν, στις πόλεις και στα χωριά της Κύπρου, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί πολλοί δημόσιοι παιδότοποι, εντούτοις δεν έχει ληφθεί πρόνοια για παιγνίδια, στα οποία θα μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση και παιδιά με αναπηρίες.

«Το παιγνίδι αποτελεί βασικό συστατικό για την παιδική ζωή. Ακόμα και τα συνθετικά της λέξης παιγνίδι, φανερώνουν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει το παιγνίδι στη ζωή ενός παιδιού. Μέσα από το παιγνίδι το παιδί μπορεί να μάθει, να ανακαλύψει, να κοινωνικοποιηθεί, να απολαύσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχοντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία και πεποίθηση, η Αγκαλιά Ελπίδας ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Όλοι μαζί για Δικαίωμα στη ζωή, πρόσβαση στο παιγνίδι», με σκοπό να ενημερώσει τις Δημοτικές Αρχές, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως και τα Μ.Μ.Ε. και το κυπριακό κοινό για την ανάγκη πρόνοιας ειδικών υπαίθριων παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρία, καθώς επίσης και τη μέριμνα συμπερίληψης τουλάχιστον 10% του προϋπολογισμού καθε χώρου για κατάλληλα παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία.

Περικοπές επιδομάτων

Εξάλλου, η Παγκύπρια Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» γονέων και φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες αναπηρίες, βλέποντας την πρόθεση του κράτους για μείωση των αναπηρικών και άλλων επιδομάτων των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα την κατάργηση των επιδομάτων των παιδιών με αναπηρία, εκφράζει την αγανάκτησή της και σημειώνει τα εξής:

«Είναι αδιανόητο για ένα κράτος που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκό, το οποίο μάλιστα έχει τη συμβατική υποχρέωση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, να αποφασίζει χωρίς διάλογο και κοινωνική συναίνεση και κατά παράβαση της παραγράφου της Συνθήκης «τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα, περιλαμβανομένων εκείνων που τους αφορούν άμεσα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.