Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι δείχνουν οι μελέτες.

Οι πιθανότητες ενός άνδρα που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, να χάσει τελικά τη ζωή του λόγω της νόσου αυτής, είναι υψηλότερες εάν έχει υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα- παράγοντες που συνθέτουν το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» – προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας με άρθρο τους στο περιοδικό Cancer.

Μέχρι σήμερα, οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών αφορούσαν στην εστίαση στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν ότι στον κατάλογο πρέπει να προστεθούν και οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πολλή γνώση σχετικά με τη σχέση μεταξύ μεταβολικών παραγόντων και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή θνησιμότητας από τη νόσο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, στο παρελθόν, ότι η παχυσαρκία μπορεί, ενδεχομένως, να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανδρών που έχουν ήδη την ασθένεια.

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, διαπίστωνε ότι το λίπος που περιβάλλει τον προστάτη στους παχύσαρκους άνδρες με καρκίνο του προστάτη προσφέρει ένα «ιδανικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη του καρκίνου. Το λίπος δεν είναι μόνο μια αποθήκη ενέργειας που εκκρίνει αρκετούς αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες και κυτοκίνες, συμπεριλαμβανομένου αδιπονεκτίνης και λεπτίνης, αλλά είναι και σημαντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από μολύνσεις και ασθένειες. Ωστόσο, το υπερβολικό λίπος μπορεί να διαταράξει τα οργανικά συστήματα και να χάσουν την ισορροπία τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Πως επιδρά το μεταβολικό σύνδρομο σε διαγνωσμένο καρκίνο προστάτη

Η τελευταία μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση 289.866 ανδρών. Εξ αυτών, 6.673 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12 ετών. Οι 961 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τον υψηλότερο ΔΜΣ είχαν 36% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη. Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν ακόμη υψηλότερα, σχεδόν 62%, μεταξύ εκείνων που έπασχαν από καρκίνο προστάτη αλλά παρουσίαζαν και υπέρταση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη αντιμετώπιζαν εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα σύνθετα «σκορ», δηλαδή, τα υψηλότερα ποσοστά σε έναν συνδυασμό μεταβολικών παραγόντων.

Κι ενώ οι μεταβολικοί παράγοντες φάνηκε να έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη των περιστατικών καρκίνου προστάτη που έχουν ήδη διαγνωστεί, εντούτοις δεν φάνηκε κάτι τέτοιο όσον αφορά την πρόληψη της νόσου σε υγιείς άνδρες. Ο κίνδυνος αφορούσε μόνο στην επιθετικότητα της νόσου και τα ποσοστά θνησιμότητας σε ήδη πάσχοντες άνδρες.

Όπως παρατηρούν οι Σουηδοί ερευνητές, «αυτές οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το υπερβολικό βάρος και η υπέρταση, εμπλέκονται στη διαδικασία της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη».


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.