Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Όσο νωρίτερα κοπεί το κάπνισμα τόσο το καλύτερο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποφεύγουν τον πρόωρο θάνατο γυναίκες που σταματούν να καπνίζουν έως τα 30.
Γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 30 ετών σχεδόν αποφεύγουν τελείως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1 εκατ. γυναίκες στη Βρετανία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Lancet», έδειξαν ότι όσες κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή πέθαναν μια δεκαετία νωρίτερα από αυτές που δεν άρχισαν ποτέ το κάπνισμα.

Ωστόσο, όσες σταμάτησαν μέχρι την ηλικία των 30 ετών κατά μέσον όρο έχασαν ένα μήνα ζωής και αν σταμάτησαν μέχρι την ηλικία των 40 πέθαναν ένα χρόνο νεότερες. Ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό δεν δίνει άλλοθι στους νέους να καπνίζουν.

Η έρευνα παρακολούθησε την πρώτη γενιά γυναικών που άρχισαν το κάπνισμα τις δεκαετίες ‘50 και ‘60. Καθώς άρχισαν το κάπνισμα οι γυναίκες σε μεγάλη κλίμακα αργότερα από τους άντρες, η επίπτωση μιας ζωής με τσιγάρο μόλις τώρα αναλύθηκε για τις γυναίκες.

Ο καθηγητής Sir Richard Peto, από το Oxford University, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι αν οι γυναίκες καπνίζουν σαν τους άντρες πεθαίνουν σαν τους άντρες. Όπως δήλωσε, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που καπνίζουν και συνεχίζουν θα σκοτωθούν από τον καπνό. Πρόσθεσε ότι η διακοπή έχει αποτέλεσμα. Το κάπνισμα σκοτώνει και όσο νωρίτερα διακόψει κάποιος τόσο το καλύτερο.

Ο Peto πρόσθεσε ότι ο κύριος παράγοντας κινδύνου ήταν ο χρόνος καπνίσματος παρά η ποσότητα. Δήλωσε ότι αν κάποια καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα για 40 χρόνια είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να καπνίζει 20 τσιγάρα για 20 χρόνια. Ακόμα και αν κάποια καπνίζει λίγα τσιγάρα την ημέρα έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει στη μέση ηλικία. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί ο κίνδυνος του «κοινωνικού καπνίσματος» ορισμένες φορές την εβδομάδα.

Στοιχεία 1,2 εκατ. γυναικών έδειξαν ότι ακόμα και όσες κάπνιζαν λιγότερο από 10 τσιγάρα την ημέρα ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα. Ο Sir Richard δήλωσε ότι είναι η ίδια εικόνα που παρατηρείται και στους άντρες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.