Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος στην υποχρεωτική συνταγογράφηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να αναγράφουν το σκεύασμα που θεωρούν απαραίτητο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν ν αναγράφουν στις συνταγές το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρούν απαραίτητο για τον ασθενή.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν την συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

Ο ΙΣΑ αναφέρει επίσης:

«Η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και αναλογιζόμενος την τεράστια ευθύνη που φέρει για την προστασία της καλεί τα μέλη του να συνταγογραφούν ως εξής:

Εφόσον στις συνταγές απαλειφθεί το πεδίο «προτεινόμενη θεραπεία» ν αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που θωρούν αναγκαίο για τον ασθενή τους με την εμπορική του ονομασία στο πεδίο « οδηγία». Προσθέτοντας ότι: «ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής»

Ο ΙΣΑ πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης για την συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας .

Όταν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι τασσόμεθα υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας

Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.

Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο , τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές λίστες.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξορθολογισμό η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας που αποτελεί ένα «ύποπτο »μέτρο που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα χωρίς να εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.