Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αισιόδοξα μηνύματα ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της.
Αισιόδοξα μηνύματα έδωσε η πιλοτική εφαρμογή θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ) στο πλαίσιο μελέτης επιστημόνων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή θεραπείας με ενδοβρογχική έγχυση βλαστοκυττάρων σε 12 ασθενείς με ΙΠΙ παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά την αναπνευστική λειτουργία, την ικανότητα άσκησης και την ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία χρόνια υψηλής πλαστικότητας, δηλαδή υψηλής ικανότητας διαφοροποίησης, ενήλικα βλαστοκύτταρα μεσεγχυματικής προέλευσης έχουν απομονωθεί από μια ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων του ομφάλιου λώρου, του μυελού των οστών και πρόσφατα του λιπώδους ιστού και έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για τη θεραπεία πλειάδας χρόνιων ανίατων νοσημάτων, όπως η νόσος του Parkinson, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες, η οστεοαρθρίτιδα και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ανίατες ασθένειες, όπως η ΙΠΙ, εμφανίζουν ολοένα αυξανόμενη επίπτωση τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία Adistem Ltd την πρώτη σε διεθνές επίπεδο πιλοτική μελέτη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ενδοβρογχικής έγχυσης αυτόλογων απομονωθέντων από το λιπώδη ιστό βλαστοκυττάρων σε 12 ασθενείς ήπιας - μέτριας βαρύτητας ΙΠΙ.

Οι ασθενείς υποβλήθησαν σε λήψη λιπώδους ιστού με λιποαναρρόφηση, στη συνέχεια απομονώθηκαν τα βλαστικά κύτταρα, ενεργοποιήθηκαν με πρωτεΐνη αιμοπεταλίων και φωτο-ενεργοποίηθηκαν και κατόπιν τα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν στους ασθενείς με 3 ενδοβρογχικές εγχύσεις ανά μήνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην αναπνευστική λειτουργία, την ικανότητα άσκησης και την ποιότητα ζωής 12 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα και ειδικά εκείνα που προέρχονται από το λιπώδη ιστό, μπορούν να αποτελέσουν από τον ασθενή μια ηθικά αποδεκτή, καλά ανεκτή και οικονομική πηγή Βλαστοκυττάρων εντός της επόμενης πενταετίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.