Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη για το χαράτσι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ζητά να επαναξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης.

Την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ζητά από το υπουργείο Οικονομικών, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γιάννη Στουρνάρα, ζητά την παρέμβασή του, τονίζοντας ότι «πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του φόρου, με γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και αναλογικότητας της φορολόγησης».

Αναλυτικότερα, στην επιστολή της, η κ. Σπανού προτείνει:

1. Να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 στις ΔΟΥ, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν οι διορθώσεις που ζήτησαν οι πολίτες μέσω των δήμων και δεν υπήρξε ανάλογος συμψηφισμός στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη διόρθωση της τιμής ζώνης, την ορθότητα της οποίας οι δήμοι όλης της χώρας όφειλαν να ελέγξουν και σε περίπτωση σφάλματος να διορθώσουν ανεξάρτητα από την υποβολή σχετικής αίτησης των πολιτών.

2. Να μην επιβαρυνθούν με ΕΕΤΗΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε χρόνο προγενέστερο της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 αλλά το αίτημά τους ικανοποιήθηκε από τη ΔΕΗ σε μεταγενέστερο χρόνο.

3. Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθυστέρησης αποστολής από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς τις ΔΟΥ των αιτήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες ηλεκτρονικά έως 20.3.2012, για μείωση του τέλους, επικαλούμενοι αδυναμία καταβολής του.

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν παραγνωρίζει τους έκτακτους δημοσιονομικούς λόγους που οδήγησαν στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ», προσθέτοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή «από την πολύχρονη εμπειρία της στις δομές και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι η προβλεπόμενη διαδικασία για τον υπολογισμό και την είσπραξη του τέλους θα επέφερε ιδιαίτερες δυσλειτουργίες, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.