Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το τεχνητό πόδι της θα μεγαλώνει μαζί της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της 9χρονης Hannah Baker.
Ήδη στα 9 της χρόνια η Hannah Baker από τη Βρετανία έχει δει το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Το κοριτσάκι πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου και τον Απρίλιο εντοπίστηκε στο πόδι της ένα οστεοσάρκωμα, όγκος που ανάγκασε τους γιατρούς να αφαιρέσουν το μηριαίο οστό της.

Σήμερα η μικρή Hannah μπορεί να κοιτάζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον της: το οστό που αφαιρέθηκε αντικαταστάθηκε από ένα «οστό» φτιαγμένο από τιτάνιο, το οποίο μάλιστα θα «αναπτύσσεται» μαζί της.

Το τεχνητό οστό μεγαλώνει μέσω ηλεκτρομαγνητικών παλμών, εξηγεί η μητέρα της. «Μπορεί δυνητικά να το έχει για είκοσι με τριάντα χρόνια, το μόνο πρόβλημα είναι πως αν ψηλώσει πολύ, τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε».

Το εμφύτευμα της Hannah έχει σχεδιαστεί να «ακολουθεί» το ύψος του υγιούς της ποδιού και για το λόγο αυτό το κορίτσι θα πρέπει να επισκέπτεται ειδικό ιατρείο όπου το τεχνητό οστό θα τοποθετείται σε μία ειδική ηλεκτρομαγνητική συσκευή.

Τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που στέλνει η συσκευή ενεργοποιούν το εμφύτευμα κι έτσι οι γιατροί μπορούν να μεγαλώνουν το μήκος του χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η Hannah ανακάλυψε πως έπασχε από τη νόσο όταν οι γονείς της την πήγαν στο γιατρό επειδή παραπονιόταν για πόνους στο πόδι.

«Είμαστε τυχεροί που το εντοπίσαμε νωρίς, δεν είχε μεταφερθεί αλλού. Αν καθυστερούσαμε, μπορεί να έχανε ολόκληρο το πόδι της…», εξηγεί ο μπαμπάς της.

Ο όγκος είχε επηρεάσει 22 εκατοστά από το μηριαίο οστό της Hannah, η οποία έκανε υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και μεταγγίσεις αίματος.

Οι γονείς του κοριτσιού αφοσιώθηκαν στη φροντίδα της ενώ η 9χρονη επέτρεψε στους ειδικούς να μελετήσουν το οστό που της αφαίρεσαν με τον όγκο, με την προσδοκία αυτό να βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση της νόσου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.