Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πολιτικές εκπαίδευσης και αναλφαβητισμός στο επίκεντρο.
Οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σχέση που αυτές μπορούν να έχουν στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, καθώς και το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του αναλφαβητισμού αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Παιδείας από τα κράτη-μέλη και τις υπό ένταξη χώρες της Ε.Ε.

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Παιδείας, η οποία διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στις 4 και 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Στις παρεμβάσεις του, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις δράσεις της χώρας μας που έχουν απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότητά τους μέσω της βελτίωσης της σχέσης κόστους - οφέλους, της αλλαγής των διοικητικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, της καλύτερης χρήσης του ανθρώπινου δυναμικού, της πιστοποίησης της ποιότητας, αλλά και της μέτρησης και παρακολούθησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- του γραμματισμού, των βασικών δηλαδή ικανοτήτων γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής των ενηλίκων και της παροχής ίσων ευκαιριών στα συστήματα εκπαίδευσης, καθώς και αποδοτικών επενδύσεων στην εκπαίδευση ενηλίκων, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και του δημογραφικού προβλήματος. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η προσέγγιση του προβλήματος επιβάλλεται να έχει διυπουργικό χαρακτήρα, καθώς ο γραμματισμός επηρεάζεται άμεσα από κοινωνικούς παράγοντες, όπως η μετανάστευση.

Της συνάντησης προήδρευσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Γιώργος Δημοσθένους, ενώ σε αυτή παραβρέθηκε και η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.