Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Στην τελική ευθεία για μία συμφωνία -ίσως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος- βρίσκονται κυβέρνηση και Τρόικα. Σήμερα και αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας και οι απεσταλμένοι των δανειστών θα προσπαθήσουν να καλύψουν και άλλο κομμάτι της διαφοράς που πληροφορίες λένε πως έχει γεφυρωθεί κάτω και από το ένα (1) δισ. ευρώ, κυρίως για τα μέτρα του 2014.

Χθες πάντως, με πρωτοβουλία των επικεφαλής των ελεγκτών, αναβλήθηκε ξαφνικά στο «παρά ένα» (μία ώρα πριν μόλις) η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, παρατείνοντας το θρίλερ των αποφάσεων που θα χρειαστεί να ληφθούν εντός και εκτός Ελλάδος, για την τύχη του ελληνικού χρέους.

Η ουσία είναι πάντως ότι η Τρόικα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να είναι τα μέτρα "εμπροσθοβαρή". Ήδη κλείδωσαν μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα 4,5 για το 2014, ενώ παραμένει διαφορά 1 δισ. ευρώ.

Πάντως Τρόικα και Γιάννης Στουρνάρας δεν φαίνεται να τα βρίσκουν και στις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, ενώ τα λεφτά που βρέθηκαν για να γεφυρώσουν το χάσμα προκύπτουν από περικοπές μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Για να κλείσει πάντως ο λογαριασμός των 9 δισ. (αντί 7,8 δισ. που έγραφε το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για τα μέτρα του 2013, θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, με μέτρα όπως:

- κατάργηση των δώρων ΟΓΑ: 550-600 εκατ. ευρώ

- μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις άνω των 1.000: 200 εκατ. ευρώ

- από περικοπή φοροαπαλλαγών για γονείς κλπ: 400-500 εκατ. ευρώ

- περικοπή σε επιδόματα και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων: 100-200 εκατ. ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.