Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι εφορίες περνούν στην ηλεκτρονική εποχή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποιες υπηρεσίες πρέπει να περαστούν άμεσα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Στην «ηλεκτρονική εποχή» θα πρέπει να περάσει όλο το φορολογικό σύστημα μέχρι τα τέλη του έτους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται αυτή τη στιγμή πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν όλα ηλεκτρονικά, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φέτος θα πρέπει να έχει κλείσει 200 εφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί εύκολα. Ηδη έχουν κλείσει 49 ΔΟΥ από τις 200. Από τις άλλες 151 εφορίες, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει περίπου 120. Το νούμερο δεν είναι μικρό, αν αναλογιστεί κανείς την προεργασία που πρέπει να γίνει τόσο για να είναι λειτουργικές όσες μείνουν ανοικτές και να εξυπηρετούν τον κόσμο, όσο και για να υπάρχουν τα πάντα σε ηλεκτρονική μορφή για να εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μέσα στο επόμενο δίμηνο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα πρέπει να έχει περάσει στο ηλεκτρονικό της σύστημα μία σειρά υπηρεσιών που μέχρι και τώρα γίνονται χειρόγραφα:

1. Την υποβολή των μισθωτηρίων.

2. Τις τροποποιητικές δηλώσεις του Ε1

3. Περίπου 40 τύπους δηλώσεων να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα σε 98 άλλους τύπους δηλώσεων, ώστε να καταργηθούν κάποιες με συναφή θέματα και να ενοποιηθούν σε λιγότερες για να γίνει το σύστημα πιο απλό.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα πληρωθούν ηλεκτρονικά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Δηλαδή, οι υπόχρεοι (με εξαίρεση εκείνους που έκαναν χειρόγραφα την δήλωσή τους και θα τους σταλεί ειδοποιητήριο) θα πρέπει κάποια στιγμή να εισέλθουν στο Taxisnet και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, είναι ευκολότερη και η άμεση διασταύρωση στοιχείων.

Οσο περισσότερα στοιχεία για κάθε φορολογούμενο ή για κάθε επιχείρηση έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ελέγξει τον κάθε ένα και να διαπιστώσει εάν φοροδιαφεύγει και μάλιστα με ποιον τρόπο έχει κατορθώσει να αποφύγει τη φορολόγησή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.