Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ζούγκλα με τις συντάξεις-μαϊμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον λαβύρινθο, που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των συντάξεων-μαϊμού και τον καταλογισμό ευθυνών, επιχειρούν να περάσουν κυβέρνηση, Δικαιοσύνη και ασφαλιστικά ταμεία, με τον μέχρι τώρα απολογισμό της προσπάθειας να σκοντάφτει στη γραφειοκρατία και το αλαλούμ του ελληνικού συστήματος.

Η απουσία συντονισμού στην επιχείρηση εξοικονόμησης εσόδων από την κατάργηση χιλιάδων συντάξεων-μαϊμού, πολλώ δε μάλλον της εισροής εσόδων από την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καταγράφηκε στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιδώρη.

Ετσι, σε μια περίοδο που στις συζητήσεις με την τρόικα βρίσκεται ακόμη και η περαιτέρω περικοπή των πραγματικών συντάξεων, αποδείχθηκε πως στον αέρα βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, που έχει αναλάβει εδώ και έξι μήνες ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης με αφορμή τα στοιχεία για περισσότερες από 20.000 συντάξεις-μαϊμού στο ΙΚΑ στα οποία είχε αναφερθεί ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ειδικότερα, οι εισαγγελικές Αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες από τη μέχρι σήμερα στάση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η ανταπόκρισή τους - όπως προκύπτει από την εικόνα που είχαν πριν από 15 περίπου ημέρες οι αρμόδιοι εισαγγελείς - περιορίστηκε στην αποστολή μόλις 13 υποθέσεων!

Αγνοια εμφανίστηκε να δηλώνει στο μεταξύ η σημερινή ηγεσία του υπουργείου για την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα, ενώ στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν είχαν λάβει ενημέρωση για την υποχρέωση αποστολής των υποθέσεων στον οικονομικό εισαγγελέα και σε όσες περιπτώσεις εντόπιζαν παρατυπίες, τις προωθούσαν σε διάφορες άλλες δικαστικές Αρχές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει η διασταύρωση στοιχείων και να μην μπορούν οι εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν για τυχόν τέλεση αδικημάτων όπως της απάτης και απιστίας στην υπηρεσία, τα οποία αντιμετωπίζουν εκτός από τα πρόσωπα που εισέπρατταν παρανόμως τις συντάξεις ή επιδόματα και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων, γιατροί, υπηρεσιακοί ή άλλοι παράγοντες.

Μπλοκάρεται δηλαδή η δυνατότητα εκκίνησης της διαδικασίας επιστροφής των χρημάτων που καταβλήθηκαν μέσω συντάξεων ή επιδομάτων-μαϊμού, ενώ συνεχίζεται και η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία υπολογίζεται πως υφίστανται ετησίως ζημιά πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν βρήκα τίποτα» τονίζει κατηγορηματικά στα «ΝΕΑ» ο κ. Βρούτσης, περιγράφοντας πως δεν υπήρχε στο υπουργείο ολοκληρωμένη καταγραφή των υποθέσεων αλλά και των ενεργειών που είχαν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Βάζαμε τον πήχη ψηλά και περνάγαμε από κάτω» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Με έγγραφό του, πάντως, που αποστέλλεται σήμερα στους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καλούνται να προχωρήσουν σε συνολική απογραφή των παραβατικών υποθέσεων - είτε πρόκειται για συντάξεις-μαϊμού είτε για χορήγηση παρανόμως επιδομάτων - και να ενημερώσουν σχετικά τόσο το υπουργείο όσο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.