Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Το επάγγελμα του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Υπάρχει σχέση με τις γενετικές ανωμαλίες;
Οι πατεράδες που κάνουν τα παρακάτω επαγγέλματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, αναφέρει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι καλλιτέχνες, οι φωτογράφοι, οι κομμωτές, οι μαθηματικοί και οι βοηθητικοί διοικητικοί υπάλληλοι.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι χτίστες, οι ζωγράφοι και όσοι εργάζονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι οποίοι δε διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο λόγω της εργασίας τους.

Ερευνητές από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μελέτησαν στοιχεία από το πρόγραμμα «Εθνική Μελέτη Πρόληψης των Γεννήσεων με Ανωμαλίες» στις ΗΠΑ, που αφορούσαν στο «επαγγελματικό» ιστορικό 1.000 ανδρών που είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί με μία ή και περισσότερες γενετικές ανωμαλίες στο διάστημα 1997-2004.

Τα στοιχεία αυτά τα συνέκριναν με εκείνα 4.000 ανδρών που είχαν αποκτήσει υγιή παιδιά.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο για την ανάλυσή τους οι ερευνητές ταξινόμησαν τα διάφορα επαγγέλματα σε 63 γκρουπ, βασιζόμενοι στην έκθεση των ανδρών σε χημικές ουσίες ή άλλους πιθανούς κινδύνους.

Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων που αναλύθηκαν είχαν κάποια σχέση με τη γέννηση παιδιών με συγγενείς ανωμαλίες. Το ένα τρίτο δεν είχε καμία σχέση με αυτόν τον κίνδυνο.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονταν οι: αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι οδοντίατροι, οι ψαράδες, οι πυροσβέστες, όσοι εργάζονταν σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι διασκεδαστές, όσοι εργάζονταν σε χυτήρια, οι οικοδόμοι, οι ζωγράφοι, οι μηχανοδηγοί, οι στρατιωτικοί και οι δύτες.

Η μελέτη, όπως αναφέρει η Daily Mail, δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine και σε αυτήν αναφέρονταν και τα επαγγέλματα με τα οποία υπήρξε συσχέτιση με τις γεννήσεις παιδιών με γενετικές ανωμαλίες.

Σε αυτά εντάσσονται οι καλλιτέχνες με τα προβλήματα των παιδιών που γεννιούνται να εστιάζονται στο στόμα, τα μάτια, τα αυτιά, το έντερο, τα άκρα και την καρδιά τους. Οι φωτογράφοι, οι επεξεργαστές εικόνας και οι οδηγοί αποκτούσαν παιδιά με προβλήματα στα μάτια (καταρράκτης, γλαύκωμα, απουσία ή ανεπάρκεια ιστού ματιών), ενώ οι τοπογράφοι αποκτούσαν παιδιά με προβλήματα στο έντερο.

Ο Dr Andrew Olshan από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε μάλιστα ότι ορισμένα επαγγέλματα σχετίζονταν με περισσότερες από μία συγγενείς ανωμαλίες στο ίδιο μέρος του σώματος.

«Για παράδειγμα οι φωτογράφοι και οι επεξεργαστές εικόνας συνδέθηκαν με τρεις διαφορετικές παθήσεις στα μάτια. Οι τοπογράφοι με τρεις κατηγορίες προβλημάτων στο έντερο και οι καλλιτέχνες με προβλήματα στα μάτια, αυτιά κ.α.» είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.